onsdag 1 maj 2019

Onsdagen den 28 April

Dagbok: 
Tagit loss en del lister och inventarier i maskinisthytten. Gjort klar cirkulationspumpen. Tvättat i maskinkappen

Kommentar:
Nu börjar Mäster att förbereda maskinisthytten för säsongen. Vi kan nog anta att eldaren gör motsvarande arbete i sin hytt.

Väder:
Svag vind, växlande molnighet, oförändrad temperatur. Stockholm cirka 3 grader

Dagens händelser:
- Hamnarbetarna i Göteborg hade samlats till möte i Arbetarrörelsens Högtidssal vid Järntorget. Helt fylld lokal med folk i trappor och gångar. Då går ombudsman Hilding Töck (som var kommunist) fram och läser upp förbundsstyrelsens telegram som meddelar att alla är uteslutna från förbundet. Därför avlystes mötet och man samlades på Folkets Hus för att de som nu är oorganiserade skall bestämma vad de skall göra nu. Transport försöker övertala dem att återgå till arbetet och anmäla sig in i förbundet. De skyller situationen på de kommunistiska medlemmarna som önskar splittra förbundet och vill skada hela fackföreningsrörelsen. Totalt sett har över 2000 av 6500 stuveriarbetare uteslutits från Transport.

- I England har Winston Churchill hållit ett anförande i underhuset där han på vägnar av utrikesministern (som är i Geneve) klart och tydligt uttalar att man inte ens överväger någon militär aktion i Vietnam förrän man vet vad som blir resultatet av Genevekonferensen. Talet möttes av stort jubel från hela underhuset.

USA däremot håller på med förberedelser för en eventuell militär aktion. Man tror inte Genevekonferensen kommer att leda till något som helst. Däremot anser man att kommunisterna måste stoppas både i Korea och i Vietnam.

- Medicinska forskare i Uppsala meddelar att hjärtsjuka kan röka upp till 5 cigaretter om dagen utan några som helst risker.

- Arvid Nordquists delikatessaffär i Stockholm annonserar till Valborgsfirandet bland annat detta:

Färskrökt lax i tunna skivor - 5,75/kg
Tångkrabbor - 3,50/ tjog
Räkor - 1,90/hg
Kyckling - 6,20/kg
Nyskjutna morkullor - pris anges inte
Särdeles väl lagrad kryddost - 6,00/kg

- Vill ni ha jobb i skärgården:
Öregrunds Stadshotell söker 2 st spritkassörskor och 2 st kassabiträden. Samtliga är årsplatser. Sökes per tlf "namnanrop". (Vilket betyder att det var manuell telefonväxel i Öregrund på den tiden.)




Inga kommentarer: