måndag 20 maj 2019

Måndagen den 17 Maj

Dagbok:
Tagit ut en del förnödenheter. Div kompletteringsarbeten och målning.

Kommentar:
I dag ligger båten stilla vid Strandvägen. Mäster har tydligen använt dagen till en liten shoppingrunda och hämtat lite förnödenheter. Troligen har han varit hos en av stadens skeppshandlare. År 1954 fanns det flera stycken sådana. Nere på Skeppsbron låg "Gösta Lokrantz" och "Westerlunds". Uppe på Österlånggatan låg "Gunnar Gordon". Men det fanns fler. När han skriver att han har "tagit ut" innebär det sannolikt att varorna har inhandlats på rekvisition så att räkningen sänds direkt till rederiet.

På den här tiden var båtarna "självförsörjande" i mycket högre grad än i dag. Man gjorde i princip alla jobb själva. Däcksgubbarna var duktiga på att snickra och måla. Krossades en ruta skar man till en ny och satte in. Man köpte tross, wire och ormlina på löpmeter och splejsade själv. Man sydde kapell och liknande själv. Maskingubbarna var flinka på stålarbete och kunde reparera det mesta. Firmor anlitades i liten grad. Det var i grunden tillgången till verktyg som satte begränsningar.

Vädret:
Måttlig vind, upphörande regn, uppklarnande, oförändrat kyligt

Dagens händelser:
- I helgen hölls en stor hemvärnsövning i hela landet. Det var en icke på förhand annonserad mobilisering. Mellan 08 och 09 på söndag morgon kallade man ut 100.000 hemvärnsmän. Det visade sig att allt fungerade bra. Förbanden var stridsdugliga inom få timmar och beredda att ta sina beordrade uppgifter.

- Danviksbron är under reparation. Det rapporteras våldsamma köer mot Nacka.

Nu är det 3 omgångar kvar i Allsvenskan. Det är minst sagt spännande vilka som skall vinna.





En annons för de eleganta damerna. Gå till sallong Hallin för en elegant vårfrisyr.




Här har vi en annons som appelerar till Donkeyman. Synd bara att det är så länge sedan. Tänk om man hade haft möjlighet att glida runt med en sådan dag. Oj, oj, oj ..säger jag bara.


Inga kommentarer: