tisdag 14 maj 2019

Tisdag den 11 Maj

Dagbok: 
Packat om LT slidlock samt SB glasstativ

Kommentar:
Med SB glasstativ menar Mäster att han packar om vattenståndsglaset på SB sida av pannan. Ett mycket viktigt jobb som kräver sin tid. Uppenbarligen har man observerat ett läckage nu när man tagit upp trycket. Hänger man bara upp en "Hälsingborgspackning" eller som det också kallas "Amerikansk packning" så gör det ju inte något åt läckaget som bara kommer att öka med tiden. Vad är så detta - jo, en plåtburk som man hänger under läckaget så att det inte rinner ned hetvatten i huvudet på eldaren som jobbar under. Alltså tar Mäster och gör jobbet ordentligt i stället. Stänger av ventilerna på pannan till glasstället, dvs högt och lågt. Blåser ut vattnet i stället och väntar tills det har svalnat. Monterar ned det hela och förnyar de tätningsringar som håller glasstället. Eller kanske tar isär hela stället och förnyar packningarna mot glaset samt passar på att putsa detta också.

Tillsammans två jobb som blir ett dagsverke nu i slutspurten av vårrustningen.



Vädret:
Uppehåll, Först klart men under dagen mulnande, 16 grader

Dagens Händelser:
- Riksdagens Nykterhetsutskott tillstyrker att motboken avskaffas från 1 Oktober 1955. Vidare stödjer man att starkölet släpps fritt och får serveras på både vin- och spritrestauranger. Samt att spritutskänkningen får börja klockan 12 på vardagar och 13 på söndagar (mot tidigare 16 på vardagar och 14 på söndagar). Vanligt öl får hålla 2,8 % och utskänkning får börja klockan 07. Starkölet skall i likhet med vin- och sprit förenas med mattvång.

- En biltjuv rymde i går från ungdomsfängelset i Nyköping. I Katrineholm stal han en bil och begav sig norrut. Han klarade att ta sig igenom två vägspärrar söder om Örebro samt ytterligare spärrar inne i staden. Norr om Örebro togs jakten upp av två polisbilar. Tjuven försökte preja polisbilarna och tvinga dem av vägen. Till slut sköt polisen skarpa skott mot däcken på den stulna bilen. När man träffade en bilring gick bilen av vägen och välte. Ingen skadades under den dramatiska jakten.

Har ni lust på en Englandstur? Se denna annons:



Eftersom Donkeyman är sjöingenjör (examen 1975) måste han givetvis visa denna annons som en tidigare generation kunde ha behov utnyttja. Förberedande kurser för sjöbefälsskolan på alla nivåer var något som gavs varje sommar.



Denna annons var införd bara några få dagar före den 11 Maj 1954. Men denna dag år 2019 har den blivit i högsta grad aktuell med tanke på måndagens nyheter. Doris Day har avlidit i går 97 år gammal. Och för alla er som inte vet vem hon var så stod hennes karriär på sin topp år 1954. Hon var inte bara en av Hollywoods mest hyllade filmstjärnor. Filmen i annonsen nedan var en av hennes storsäljare. Doris Day var också en sångerska med "hur många hits som helst" på sin lista. Hon hade egen TV-show. Kort sagt - en av den tidens stora artister. Gå till Youtube eller Spotify så finner ni ett helt gäng av topplåtar som känns igen än i dag. Var födelsedag samlades många av hennes fans utanför hennes hem i Hollywood och sjöng "Happy Birthday" till henne. Ända fram till hennes 97-årsdag. Vi kan nog vänta oss en storstilad begravning. 



1 kommentar:

Unknown sa...

Hej!
Du har inte förklarat något om LT slidlock, som nu nämns för andra dagen.
Har LT något med lågtryck att göra?
Vänliga hälsningar, och Tack!
Ulf Broman