tisdag 21 maj 2019

Tisdagen den 18 Maj

Dagbok: 
Haft besiktning utan anmärkning. Justerat belysningen.
Gångtid 1 tim. Rundgång 30 m.

Kommentar:
Nu har man haft besök av Fartygsinspektionen och genomfört den årliga besiktningen för passagerarcertifikat. Besiktningen innehöll en provtur. Under denna testar man styrning och manöverering. Bland annat genomförs en så kallad "crash stop", det vill säga man går över till full back från full fram och ser hur lång sträcka fartyget behöver för att stoppa. På Blidösund var den sträckan inte lång. Den gamla bronspropellern var den gången fortfarande oskadd och den "grävde" kraftigt, det var nästan så att folk ramlade omkull om man inte var beredd.

En annan sak som alltid kontrollerades var avblåsning av säkerhetsventilerna. Man eldade på så att det blev "rusånga". Så dämpade man fyrarna och satte in full injektor så att trycket sjönk. Det var  viktigt att de skulle öppna vid rätt tryck. Men det var lika viktigt att ventilerna skulle "blåsa av" lagom mycket och så stänga.

Vädret:
Svag vind, mulet, ingen nederbörd, något varmare

Dagens händelser:
- "Syttendemaj" har firats i Stockholm. Dagen inleddes med en Norsk gudstjänst i Oskarskyrkan. På eftermiddagen anordnades "barnetog" runt Skansen. Detta följdes av ett högtidsprogram med tal för dagen och musik. Programmet avslutades med Svenska och Norska nationalsången. Därefter vidtog en middag på Solliden med Norska ambassadören som värd och 70 inbjudna gäster.


Söker ni folk, här är mannen



Men en man måste också vara välrakad. Lämpligen med Matador rakblad.



Så får man ha sig en "skvätt" med något gott. Till exempel Sherry.



Nu börjar också TV-sändningarna i Sverige. Visserligen inte så många timmar per dag, inte ens dagligen, men självfallet måste den som skall "vara med" ha en dumburk.



Det man kallar "folk flest" bodde i hyreslägenhet. Och skulle man flytta så bytte man lägenhet med andra. Ibland organiserades "byteskedjor" där flera familjer var inblandade. Och så fanns det förmedlingar som organiserade sådant. Som här till exempel. Men de här lägenheterna var kanske inte helt och hållet för det vi kallar "folk flest".


Inga kommentarer: