måndag 13 maj 2019

Måndagen den 10 Maj

Dagbok: 
Kopplat batteriet. Provkört lysmaskin. Satt ny ledning i topplanternan. Diverse reparationer i den elektriska installationen. Bytt ut och satt in en del nya lampor. Målat den gula delen av skorstenen. Gått runt med maskinen. LT slidlock läck. Kolat 30 hl.

Kommentar:
Den elektriska anläggningen ombord var 65 V likström. Detta var en vanlig spänning på den tidens ångbåtar. En annan vanlig spänning var 110 V likström. Några båtar i Waxholmsbolaget hade tagit ett stort steg och satt in 220 V, men fortfarande likström. Detta skedde i samband med installation av oljeeldning. Som jag vet var det vid denna tid Waxholm, Norrskär, Saxaren och Storskär. Växelström låg ännu långt fram i tiden.

På den tiden hade man på Blidösund och de flesta andra båtar ett stort ställ med Ni-Fe ackumulatorer. På Blidösund satt dessa i en väl ventilerad ackumulatorlåda längst akerut på akterdäcket. Batterierna hade två funktioner. Dels utjämnade de spänningen om man tillfälligt hade i gång en stor förbrukare som strålkastaren. För det andra gav de belysningsström om man låg i natthamn där det inte fanns landström tillgänglig. Vilket var det vanliga.

Mäster brukade gå runt på kvällarna och kontrollera att det inte var "onödiga" lampor tända och förmanade besättningen att spara på batterierna.

Ackarna krävde mycket skötsel. Laddningen styrdes helt manuellt genom ett stort reglage, typ spårvagnsmanöver, som i sin tur var kopplad till en jättelik motståndskasse. Allt detta i klassisk likströmsteknik. Detta övervakades av några Volt och Amperemätare. Ackarna försvann under båtens stillaliggande period på 60-talet och det nya rederiet hade aldrig råd att köpa nya. Batterilåda och kablar togs väck för att ge större plats på akterdäck både för orkester, dans och servering. Av samma skäl tog man bort skylight från Aktersalong och upp till akterdäck och satte dit en flushad däckslucka.

Gösstaken är inte bara "flaggstång" för rederiflaggan. Där sitter också topplanternan. Den sitter på en skena som gör att den kan firas ned vid behov. Strömmen tillförs genom en vanlig "skarvsladd" som kopplas i en stickkontakt av utomhustyp vid foten av gösstaken. Det var troligen denna som gjort sitt och som byttes ut av Mäster.

Skall Donkeyman komma med en gissning så har Mäster brukat dagen till diverse eljobb medan eldaren har hängt i "krokig arm" uppe på skortstensstegen och målat gulfärg .........

Vädret:
Frisk vind, klart, varmt - cirka 13 grader. Våren har äntligen kommit på allvar.


Dagens Händelser:
- En liten skandal har uppstått i samband med Studentexamen. De som på den tiden skulle gå upp i studentexamen kallades för "Abiturienter". Ett fastställt antal dagar före examen skulle abiturienten få reda på vilka ämnen han skulle provas av censor i examen. Men rektorn på Norra Real har gjort ett fatalt misstag. I stället för att ge ämnena första skoldag efter påskhelg gav han dem sista dag före. Vilket ledde till att abiturienterna på Norra Real fick flera dagar extra att förbereda sig på.

- Det skall ha varit våldsamma demonstrationer i Paris med anledning av nederlaget i Dien Bien Phu. Vissa uppger att 100.000 har demonstrerat mot regeringen.

Är ni trött på att ved och koks. Sätt in modern oljeeldninng i värmepannan. Skynda till Handelsbanken och låna pengar.


Damer måste ha de bästa damstrumporna. Vogue har särdeles eleganta strumpor. Notera att detta var en tid när nylonstrumpan hade en söm i bakkant. Strumpbyxor var inte påtänkta än.


Inga kommentarer: