tisdag 7 maj 2019

Tisdag den 4 Maj

Dagbok: 
Blivit färdig med smörjrören. Satt upp lubrikatorn och manometerrören. Gått upp i dockan på eftermiddagen. Varvet har öppnat och gjort färdig bottenkranarna för inspektion.

Kommentar:
Djurgårdsvarvet hade en liten flytdocka som precis klarade av skärgårdsbåtarna. Men då stack stäven ut på förkant och aktern stod precis vid dockekanten. På sidorna var det också trångt. Men det gick.

Efter att Djurgårdsvarvet lades ned hamnade denna trevliga lilla docka hos Finnboda. De hade också köpt Hammarbyverkens docka när det varvet stängdes. Denna användes sedan i många år som huvuddocka för skärgårdsbåtarna. Den var större än Djurgårdsvarvets docka vilket gav bättre utrymme när man skulle jobba. Den hade också mekaniska stöttor vilket gjorde att upp- och neddockning var mycket snabbare. Till skillnad från de andra dockorna i Stockholm behövde man inte stötta med stockar och kilar.

En flytdocka har många fördelar jämfört med slip eller torrdocka. Det är synd att de här båda dockorna försvann från Stockholm i samband med Finnbodas nedläggning.

Notera att det är varvet som gör färdig bottenventilerna. Det är normal procedur vid alla varv över hela världen. Varvet kräver att få göra alla jobb på skrovet med sitt eget folk. Av två skäl. För det första är ansvaret klart om något går galet. För det andra är varvet därmed garanterat ett visst minimum av sysselsättning för sitt eget folk vid varje dockning.

Man kan också konstatera att eftersom man har gått upp i dockan på eftermiddagen och varvet ändå har hunnit öppna och slipa in bottenkranarna så har det varit övertidsarbete denna dag. Men å andra sidan har Blidösund inte många botten- och överbordventiler. Jämfört med moderna tiders motsvarande fartyg var detta ett litet jobb.

Vädret:
Mulet, dis eller dimma, uppehåll. Oförändrad temperatur

Dagens händelser:
- Sjuksköterskan Genevieve Terraube som är enda kvinnan i Dien Bien Phu har dekorerats. Fästningens befälhavare general de Castries fäste själv riddartecknet av hederslegionen vid den 29-årige sjuksköterskans barm. Han kysste henne på bägge kinder samtidigt som rebellartilleriets granater kreverade runt omkring. Generalen hade själv begärt hos sin överordnade general Cogny att ge henne utmärkelsen samt att skyndsamt ordna med formaliteterna.

- Vietminh behärskar enligt Sovjetiska uppgifter 90% av Vietnam. Anfallet mot DBP har stoppat upp men väntas snart ta fart igen. Fransmännen menar att detta kan skyllas "ytterst svåra förluster" medan neutrala bedömare tror att general Giap medvetet avstår från att erövra Dien Bien Phu för att hålla striderna aktuella under Genevekonferensen som en av de närmaste dagarna skall börja behandla Vietnam.

- Den första biografen i den nya förorten Västertorp har invigts. Bio "Västan" har plats för 400 åskådare och kan visa vidfilm.

- Studentexamen har börjat avläggas i Stockholms skolor. Först ut var Bromma läroverk, Kungsholmens läroverk samt Norra Real. Det rapporteras om mängder av fantasifulla ekipage. Fordon utklädda till ångbåtar, kolonistugor, pansarvagnar och mycket annat. En nykläckt student cyklades hem av ett helt äkta stadsbud som prytt paketcykeln med björk och girlanger.

KOMMENTAR: Studentexamen innehöll tre moment. De obligatoriska landsomfattande studentskrivningarna, prestationerna under gymnasietiden samt de obligatoriska studentförhören med oberoende censorer som ägde rum på examensdagen. Det var några skolor som hade examen var dag så ungdomarna i de här tre skolorna hade flax som kom först medan de som kom sist fick vänta ett par veckor på sin examen.

- Ordföranden i Transport S.Klinga har rapporterat att den vilda strejken i Göteborg inte alls var spontan. Tvärtom vara det en sedan länge in i minsta detalj planerad aktion. Konflikten var både lag- och stadgestridig. De strejkande ville inte respektera det ingångna avtalet och då fanns inte någon annan möjlighet än att utesluta dem. De kan inte heller beviljas nytt medlemskap kollektivt utan detta måste ske på individuell bedömning efter ansökan. Den kommunistiske ombudsmannen i Göteborg herr Täck är avstängd i avvaktan på undersökning av dennes agerande.

- Dagens annons rapporterar att det skall bli en stor ryttarföreställning på Stockholms stadion. Huvudattraktionen är Kosacköversten Nicolai Orfeletzky och hans trupp av ridande Donkosacker. De visar upp sin ridkonst i halsbrytande stridsscener. Men de andra attraktionerna är också framstående. Detta äger rum den 15 och 16 maj klockan 20. Biljetter kostar 3 kronor och finns i alla depeschbyråer samt hos NK och PUB.

Inga kommentarer: