söndag 19 maj 2019

Söndagen den 16 Maj

Dagbok:
Avg S-öra 16.45. Väl Sthlm 2150
Gångtid 5 tim 05m. Rundgång 15m. 

Kommentar:
Precis som på lördagen kan vi studera 50-talets trafikmönster. Man reste ut till landet på lördag eftermiddag, kom fram på sen eftermiddag. Samt återvände på söndag kväll.

En helgresenär till bryggor som Almvik eller Stämmarsund kom år 1954 ut vid 18-tiden på lördagskvällen. Och då ville man självfallet resa så tillbaka så sent som möjligt på söndagkvällen. Att det kanske blev en seg måndagmorgon "fick man bara ta". På den tiden tillbringade man alltså 8-9 timmar på ångbåten för att få 22-24 timmar på landet.

Ser vi till söndagens trafik hade vi alltså "Östan" in från Svartlöga- Blidö Östra sida, "Blidösund" från Söderöra- Blidösundet, "Storskär" från Arholma- Köpmanholm- Slipen samt "Skärgårdsbuss" från öarna innanför Slipen. Plus Blidö-Expressen från Furusund- Blidösundet.

Vädret:
Tilltagande vind, molnigt, regnskurar, fortsatt kyligt

Dagens händelser:
- Efter 2 dygn med hårda debatter i nationalförsamlingen har man beslutat att med omedelbar verkan sända 3 av landets främsta officerare till Vietnam för att fastställa läget och komma med förslag till fortsatta operationer. En ting man redan har kommit fram till är att man måste koncentrera sina resurser till de större knutpunkterna. Nu är trupperna alldeles för utspridda för att kunna bjuda samordnat försvar.

Fästningen Phuly i Röda Flodens delta är nu utsatt för häftigt bombardemang och stora styrkor Vietminh har samlats. Man väntar ett stormangrepp inom kort.

Eftersom det inte var några nyheter denna söndag som väckte mitt intresse så botaniserar jag lite i floran av annonser i stället.


Inför studentexamen måste man ha nyladdad kamera. Med bra film. Vem kunde föreställa sig att Kodak skulle gå i konk si så där 50 år senare utkonkurrerat av den digitala fotografin.




Två etablissemang som inte finns mer. För den som undrar kan Donkeyman berätta att Restaurant Trianon med sin sommarveranda låg på Strömsborg. Den lilla konstgjorda holme som ligger mellan Vasabron och Järnvägsbron.






Ytterligare två klassiska ställen som har slagit igen sina dörrar för länge sedan. Carlton var ett klassiskt hotell med klassisk restaurang på Kungsgatan. Gillet låg vid Brunkebergstorg som ganska snart skulle förvandlas till ruiner och ingå i "Riksgropen".




Det fanns trevliga ställen även ute på Djurgården. Hasselbacken var ju ett verkligt klassiskt ställe. Djurgårdsbrunn finns väl kvar än i dag.



Skall man gå på lokal måste skorna vara i ordning. Och då behövs Boston Shoe Cream.






1 kommentar:

Unknown sa...

Hej!
Vad betyder förkortningen Väl i samband med ankomsttiden till Stockholm?
Jag har klurat men är så van vid Ank som i Ankomst.

Tack för bloggen

Ulf Broman
PS: Jag gjorde en kommentar med en fråga för några dagar sen som jag tror att du inte sett. DS