onsdag 22 maj 2019

Onsdagen den 19 Maj

Dagbok:
Avg Sthlm kl 13. Väl S-öra kl 19,10
Gångtid 6 tim 10 m. Rundgång 15 m

Kommentar:
Nu går man den första vardagsturen. Det är inte någon äventyrlig gissning att det är mycket gods ombord. Det ser man bland annat på att här har man en timme längre gångtid än i lördags. Den dagliga förbindelsen till Blidö var ju tåg/buss och sedan passbåt från Furusund. Men där var det inte möjligt att frakta ordentliga mängder med gods till butiker och andra. Godsbåten en gång i veckan var helt nödvändig.

Samtidigt har jag skrivit att W-bolaget och Blidösundsbolaget sedan länge hade en sorts samarbete kring trafiken. År 1954 var det så att hela vintern/våren hade "Saxaren" svarat för godsturen till Blidö kommun med resa Onsdag ut/ Torsdag in. Med tur genom Blidösundet och så över till Furusund/ Slipen. Under hårdare isförhållanden i stället Norrleden upp och så ner genom Blidösundet till Almvik eller i värsta fall bara Norrsund.

Men nu togs trafiken över av "Blidösund" med just Onsdag ut/ Torsdag in. Men i stället för Blidösundet- Slipen som "Saxaren" gått hela vintern började "Blidösund" gå Blidösundet- Söderöra.

Köpmanholm/ Furusund/ Slipen fick i stället "Storskär" ut var Fredag genom Blidösundet och samma dag retur till Sthlm genom Norrleden.

Det är ju inte heller fel att nämna att de platser i denna ö-värld som hade störst bebyggelse och ekonomisk verksamhet var Blidögård (Almvik), Stämmarsund, Kohlsvik, Köpmanholm, Furusund och just Furusunds Slip (Högmarsö). Men till detta år 1954 hade Furusund fått vägförbindelse och Yxlan/Blidö väntades få det till 1956.

Vädret:
Måttlig vind, Mulet, Tidvis Regn, Lite varmare

Dagens händelser:
Det har skett en järnvägsolycka i Tumba. Ett stillastående snälltåg från Malmö påkördes bakifrån av ett gruståg. Lokföraren på gruståget blev dödad medan lokbiträdet räddade sig genom att hoppa ur hytten. Men denne är relativt svårt skadad från fallet. 25 resenärer är skadade och förda till sjukhus.




- I USA blir senator McCarthys ställning allt svagare. Hans tidigare anhängare är nu rädda för att sammankopplas med senatorns verksamhet. Det sägs att den som får stöd från senatorn inför valet i höst kan räkna med att inte bli vald.

- Minns ni det Svenska fartyget "Dalsland" som jag rapporterade om i början av April. Det är nu bärgat och skall torrsättas i Casablanca. För övrigt blir det första fartyget i denna nya docka.

- En armé på 30.000 Vietminh som kunnat frigöras sedan Dien Bien Phu hade fallit är nu på väg att förena sig med de 100.000 som redan finns i Röda Flodens delta. Mot dessa står underlägsna Franska styrkor om cirka 80 bataljoner.

Enligt Vietminhradion har den tillfångatagna befälhaveren general de Castries kritiserat det Franska beslutet att in i det sista luftlandsätta fallskjärmsjägare till Dien Bien Phu sedan det stod klart att fästningen måste falla. "De som kom in på slutet hoppade ned till en plats för att vänta på döden."


Skall ni ut och resa, se denna annons


Inga kommentarer: