fredag 24 maj 2019

Fredagen den 21 Maj

Dagbok:
Kolat 100 hl. Vaskat maskinkappen och maskintoppen.

Kommentar:
Liggedag inför morgondagens tur till Söderöra.

Vädret:
Svag vind, molnigt, uppehåll, varmt

Skärgårdstrafiken:
En läsare har frågat mig hur W-bolaget disponerade sin flotta vid denna årstid. Detta är de stora dragen: Storskär, Östan och Anna - Norra skärgården som rapporterats förra Fredagen
Närtrafiken - Waxholm, Norrskär och Västan
Tortraden - Valkyrian
Husarö - Västan
Lagnö ö - Östanå 1 och Rödlöga
Väsbystrand - Saxaren
Så sprang Skärgårdsbussarna på i stort sett alla linjer

Blidösund fortsätter som vanligt Ons, Lör ut samt Tors, Sön in

Men glöm inte att Waxholmsbolaget inte längre hade trafiken på Möja, Sandhamn, Nämndö, Ornö och Utö. Detta sköttes nu av ett dotterbolag till bussbolagen BSBV och BSS samt SÅA.

Men den stora förändringen denna helg är att Blidö-Expressen redan nu sätter in sin sommartidtabell med "Kung Agne" som man skall köra helt till Augusti ut. Det är Stockholm- Blidösundet- Furusund. Men "Agne" är liten och man vänder från nu i Norrsund i helgerna.


 Vad var så "Skärgårdskontoret" som skulle förekomma som biljettkontor för Blidö-Expressen i många år framöver. Svaret är att det var den tobaksaffär som låg en halvtrappa ned på Hovslagargatan i hörnet med Strömkajen. En butik som också flitigt frekventerades av skärgårdsbåtarnas personal och inte minst passagerarna. Och en sak är säker - Donkeyman var många gånger in där för att köpa tidningar, men också tobak, rullpapir och andra varor som var nödvändiga för en ung man den gången. Samt inte minst inlämning av tipskuponger.






Dagens händelser:
- Tågolyckan i Tumba undersöks av experter från SJ. Man skall göra en rekonstruktion på samma plats med ett likadant tåg. Det som förbryllar är att man är säkra på att bromsarna har gått till men inte lämnat förväntad effekt.

- Paniken sprider sig i Hanoi. De enorma Vietminhstyrkorna i Röda flodens delta stör så gott som dagligen förbindelserna mellan Hanoi och hamnstaden Haiphong. Godståg sprängs regelbundet, lastbilskonvojer ödeläggs och behöver stor eskort för att komma igenom. Man är nu rädd att förbindelserna skall skäras av för gott. Flygbolagen är belägrade av civila som vill ha biljetter bort från Hanoi. Handeln ligger i stort sett nede. Franska officerare har uttalat att det räcker att en av de fyra elitdivisioner som belägrat Dien Bien Phu skall infinna sig så är saken förlorad.

- Det har varit stor invigning av normalspåret Håkanstorp- Lidköping- Forshem. Det gamla smalspåret har breddats till stor nytta för hela området och inte minst Lidköping. En av de industrier som kommer att använda järnvägen i stor skala är cementfabriken i Hällekis med en årsproduktion på 600.000 ton. Hälften av detta kommer att skeppas ut med järnvägen.


Har ni lust på en Merc av absolut senaste modell. Se nedan.




Inga kommentarer: