måndag 27 maj 2019

Måndagen den 24 Maj

Dagbok:
Vaskat i maskinrummet. Lagat ett rör. Varit till varvet och lämnat en bult med bussning till slidrörelsen för att få en ny tillverkad. Stängt av värmeledningen.

Kommentar:
Blidösunds huvudmaskin har så kallad "Flodmans slidstyrning". Denna förekommer i två varianter som bägge var vanliga bland skärgårdsbåtarna beroende på vid vilket varv fartyget var byggt. Den är enkel och lätt att justera med få rörliga delar. MEN - den har en svaghet och det är att den innehåller en del leder som utsätts för stora krafter och därmed stort slitage. Något som plågat maskinisterna i alla tider.

Effekten är ungefär som framvagnen i en bil. Om EN led börjar glappa och man inte gör något åt det så sprider sig sjukdomen snabbt till de andra lederna. Det finns en mängd provisorier som har använts genom åren som att ta ut bulten och montera den i 90 graders vridning eller att lägga in mellanlägg men det är enbart tillfälliga åtgärder. Nu anser tydligen Mäster att det är bäst att ordna det här problemet en gång för alla när det är flera liggedagar mellan turerna.

Nu har tydligen vårvärmen kommit så långt att man kan vistas även under däck utan värmeledning. Det får en stor praktisk betydelse. Pannan förlorar inte så mycket vatten och värme vilket i sin tur innebär att det är längre intervall mellan att fyra på för att kunna jektra in nytt vatten och sedan lägga ny stoppfyr. Med andra en besparing av både kol och arbete.

Vädret:
Vackert väder, mulnande med kanske någon regnskur fram på dagen, bortåt 20 grader

Dagens händelser:
- Kriget i Vietnam ger fortfarande många rubriker. Nu rapporteras att de Franska styrkorna måste koncentreras. Man skall alltså överge ett antal stödjepunkter som bedöms omöjliga att hålla i längden. Nu är det stora problemet hur striderna i Röda Flodens delta skall falla ut. Överger man hopplösa positioner kan det i förlängningen betyda att man inte kan hålla Hanoi. Men många av dessa positioner hålls av dåligt utbildade inhemska förband. Mot dessa står 100.000 Vietminh plus en bataljon med elitsoldater som förflyttats från Dien Bien Phu.

- De Skandinaviska Bandyförbunden och det Ryska har kommit överens om stora regeländringar. Sarg skall införas så som Ryssarna har, Offsideregeln skall ändras så att den blir som i Fotboll, Frislagspunkter införes i gränsen till straffområdet- blir det dömt frislag dras det ut till dessa punkter, Klubborna skall standardiseras till den Skandinaviska modellen.

Är ni törstiga . här finns ett bra vintips




Bilda rederi - Båt till salu



Behöver ni en betjänt och chaufför, här är mannen


Så har man möjlighet att komma billigt till "over there". Alla med någon ålder minns ju att just Islänningarna var det billiga alternativet över "pölen", precis som i dag.



Skall ni gifta er - här är brudutstyrseln


Den här måndagen hade tidningen 2 helsidor med bioreklam. Här är bara ett litet utsnitt från en liten del av en av sidorna.



Inga kommentarer: