tisdag 28 maj 2019

Tisdagen den 25 Maj

Dagbok: 
Packat om luftklockan till länsledningen. Div. arbete med belysningen. Vaskat i maskinrummet.

Kommentar:
När man kör en kolv- eller plungepump betyder det att vattnet (och trycket) kommer stötvis i ledningen. För att jämna ut de här tryckstötarna hara man en luftklocka monterad på röret. En båt som Blidösund har flera pumpar som behöver luftklockor. Och nu har tydligen packningen under luftklockan på maskinlänsen läckt. Detta gör att vatten sprutar ut under klockan vid vart pumpslag, men då blir det inte heller någon luftkudde i luftklockan så att det blir stötar i röret. Röret kommer att vibrera och kan komma att spricka. Därför har Mäster monterat väck luftklockan, tillverkat en ny packning och monterat allt igen.

Vädret:
Uppehåll, växlande molnighet, varmt

Dagens händelser:
-SAS flygplan "Leif Viking" har nu fullbordat den första reguljära turen över Nordpolen. Rutten gick Bromma- Oslo- Fairbanks- Tokyo. Man använde 32 timmar till Tokyo och flyget togs emot av en stor mängd med mötande honoratiores. Kapten var den Norske flygkaptenen Michael Askim. Detta var femte gången ett SAS-flyg gick rutten över Nordpolen men första reguljära passagerarturen.

-En sinnessjuk man har kastat sig i Stallkanalen i Stockholm. Strömmen genom kanalen låg på bortåt 15 knop men han lyckades bli upptagen av en av sänkhåvsbåtarna. Så visade det sig att han var helt våldsam och kastade sig i kanalen igen men då hade polisens racerbåt "Silvergrogg" kommit till platsen och klarade att dra upp honom en gång till. Så transporterades mannen till Beckomberga sinnessjukhus.

-Stockholms Spårvägar har nu beslutat att bygga en permanent station vid Brommaplan på den nya tunnelbanelinjen till Vällingby. Detta sedan staden slutligen har lagt en stadsplan för området runt den nya stationen. Dessutom rapporteras att spårvägsresandet har gått ned med 2%, antagligen beroende på den ökande bilismen.


Stockholm växer åt alla håll. Här annonserar Konsum för sina två nya butiker i Bandhagen. Snabbköp, det vill säga en butik organiserad så att man själv tog sina varor och betalade i en kassa vid utgången hade börjat sitt segertåg. Det tog inte många år förrän "vanliga" butiker hade försvunnit. Det vill säga butiker där man beställde varorna vid en disk och personalen plockade, packade och tog betalt.






Är ni musikalisk och ser på den helt nya TV:n. Då är en flygel oemotståndelig.





Donkeyman har redan visat två annonser från Svenska fabrikanter av kätting. Här kommer den tredje. Vi som har en forntid till sjöss vet att detta var en stor exportprodukt.




Slutligen - jag fick en e-mail från en av de trogna läsarna som påpekade att gårdagens fartyg till salu var denna farkost. Som Donkeyman aldrig hade hört talas om. Kapat från den utmärkta fartygslistan hos skargardsbatar.se. Hoppas att redaktionen där inte tar illa upp över detta citat.




Inga kommentarer: