torsdag 9 maj 2019

Torsdagen den 6 Maj

Dagbok: 
Fyllt upp alla smörjkoppar. Tappat olja. Cirkulerat och tagit upp ångan. Värmt upp maskinen. Dragit efter alla lock. Dragit efter luckor och packningar på pannan. Fått två stycken nya durkar framför pannan och reparerat diverse durkar. Mönjat de nya durkarna.

Kommentar:
Med "tappat olja" menas troligen att han har tappat ned olja från ett oljefat beläget på däck till smörjoljetanken i maskin.

För att jämna ut värmen i pannan har han cirkulerat vattnet. Det vill säga han har sugit vatten från botten av pannan genom bottenblåsningsventilen och pumpat in det genom hjälpmatarventilen högst upp på babordssidan i pannan. Det vill säga sugit kallt vatten från botten av pannan och tillfört det på toppen dit värmen söker sig. För att driva donkeypumpen utan ånga har han dragit en tryckluftslang från dockan och monterat en tryckluftkoppling där normalt sett cylinderlubrikatorn sitter. Det vill säga på toppen av locket ovanför sliderna. Han har antagligen mycket vatten i pannan så han kan också hjälpa till med att släppa ut kallvatten från botten av pannan genom bottenblåset rätt ned i docken.

På den tiden var det inte några miljöskäl som förbjöd blymönja. Därför användes denna till allt rostskydd ombord. Durkarna framför pannan är utsatta för stort slitage på en koleldad båt. De måste ofta justeras och förnyas ofta. Dess värre existerar än i dag inte något rostskyddsmedel som är lika effektivt. Precis som många av de "bästa" rengöringsmedlen är förbjudna. Också av miljöskäl.

Väder:
Svag vind, växlande molnighet, uppehåll, varmare

Dagens händelser:
- Ett stort jordskalv har ägt rum i Grekland. Hela byar uppges utplånade men mer exakta nyheter föreligger inte än.

- I Dien Bien Phu har striderna dämpats av häftigt monsunregn. Bägge sidor kämpar mot en gemensam fiende - gyttja. Men regnen har ändå påverkat striderna på så sätt att Fransmännen har kunnat få in en mindre mängd förråd och förstärkningar i form av frivilliga fallskärmsjägare. Men Vietminh har å andra sidan erövrat det sista fristående fortet. Det rapporteras att inte någon av den 200 man starka garnisionen tros ha undkommit.

- De Engelska fotbollslagen turnerade på den tiden mycket i Sverige. Nu är Huddersfield på besök. Först möter man IFK Göteborg, sedan möter man en kombination AIK/Djurgården på Stadion och slutligen möter man IFK Norrköping. Slutligen blir det två matcher i Köpenhamn. De här matcherna brukade dra storpublik.

Inga kommentarer: