fredag 10 maj 2019

Fredagen den 7 Maj

Dagbok:
Tillverkat och satt upp en skärm till cirkulationspumpen. Målat maskintoppen och rökuttaget första gången. Gått ned ur dockan.

Kommentar:
Den skärm som Mäster nämner var ett skydd som förhindrade att man av misstag kunde fastna i de rörliga delarna på cirkeln när man stod bakom maskin och jobbade. Den var lätt att fälla undan när man skulle smörja cirkeln och stod kvar ända tills vi bytte cirkulationspump runt 1980.

Nu har man tagit upp ångan. Därmed är sotskåp och rökupptag varmt och det är lämpligt att måla på den värmetåliga silverfärgen. Som vi minns förberedde man jobbet för ett par veckor sedan genom att skrapa rent.

Tydligen skall man göra en del avslutande arbeten när man nu liggger vid varvet. Kanske man behöver varvets resurser till något.

Vädret: 
Lite vind, molnigt, något regn, runt 10 grader.

Dagens händelser:
- Roger Bannister har som första man i världen klarat "Drömmilen". Det vill säga att löpa en Engelsk mil under 4 minuter. I Oxford har Bannister klarat 3.59.4 trots vind och regntung bana. Därmed slog han Gunder Häggs gamla världsrekord med 2 sekunder.

- Kokspriserna har gått ned. Nu får man ge 15 öre/hl för grov sortering och 25 öre för fin. Detta resulterar att hyrorna i Stockholm går ned.

- Dagens meddelande från Dien Bien Phu är att aktiviteten är låg tack vare de våldsamma regnen. Så anser Fransmännen att kvaliteten på Vietminhsoldaterna har gått ned. Det har blivit mycket fler unga och oerfarna. Dessutom har Genevieve Terraube fått sin andra utmärkelse på några dagar. Nu har hon förärats "Le Medaille Militaire".

- Sillfisket i Nordsjön har fått problem med räkor. Saken är att just nu finns det stora mängder räkor. Detta gör att sillen äter mycket räka. Men när sillen har legat uppe någon tid utvecklar de smältande räkorna mycket gas som gör att sillen helt enkelt spricker. Resultatet blir att fångsten blir som en gelé eller tjock massa som vare sig sill- eller oljeproducenterna klarar att behandla till något nyttigt.

- Det pågår stora diskussioner om modernisering och utvidgning av Göta Kanal. Detta gäller i synnerhet Västgötadelen, dvs sträckan Vänern - Vättern. Det skulle vara till stor fördel för godstrafiken men även turistbåtstrafiken skulle vinna på detta. Främst är det näringslivet runt Vättern som driver den linjen.

- Slutligen. Den så kallade "Riksgropen" som alla 65-plussare har i gott minne var på sitt största vid den här tidpunkten. Här skulle det bli tunnelbana, modernt köpcentrum, kulturhus, flotta avenyer och jag vet inte vad. Se denna vision av den planerade Sergelgatan från syd. Känner ni igen er - blev det som visionen.



Inga kommentarer: