onsdag 29 maj 2019

Onsdagen den 26 Maj

Dagbok:
Hämtat och monterat en ny bult och bussning i slidrörelsen. Div rengöring.

Avg Sthlm kl 13. Ank S-öra kl 1850
Gångtid 5 tim 50 m. Rundgång 15 m.

Kommentar:
Mäster har alltså skruvat lite på morningen innan avgång. Men att montera en bult och en bussning i slidrörelsen är inte det helt stora jobbet så han har haft gott om tid. Antagligen har han tagit tunnelbanan hemifrån på morningen och Djurgårdsfärjan till Allmänna Gränd. En liten promenad så kan han ha varit på Djurgårdsvarvet redan vid 7-tiden. En kopp kaffe och lite kallprat med gubbarna i verkstaden innan han tar 7-an till Strandvägen med sina nytillverkade detaljer. Så montering och avgång till Blidösundet och Söderöra.

Vädret:
Vackert väder men lite dimma på morgonen, möjligen någon åskskur på eftermiddagen, ca 20 grader

Dagens händelser:
- Utrikesminister John Foster Dulles har klart uttalat att USA aldrig kommer att ensamma gå till krig i Vietnam. Detta kan enbart ske som del av en kollektiv aktion i enlighet med FN. (Undrar vad han menade om detta uttalande 10-15 år senare)

- Genevieve de Gallard som var stor hjälte i Dien Bien Phu har nu kunnat intervjuas. Hon skall inom kort återvända till Paris där stora hyllningar väntar. Hon berättar att hon förstod att fästningen fallit när Vietminhsoldater kom in i rummet där hon behandlade sårade. Hon säger också att Vietminh officerare och soldater har uppträtt helt korrekt och underlättat för henne att fortsätta sitt arbete med de sårade. Vidare har hon skrivit ett brev till ordförande Ho Chi Minh med tack för detta.

- Radiotjänst har beslutat att starta reguljära TV-sändningar så snart som möjligt. Målsättning är att detta skall kunna ske redan i sommar. Radiotjänst håller nu till på det gamla A1 (Svea Artilleriregemente) vid Valhallavägen och det finns gott om utrymme för att utöka med TV-aktivitet.

- Flera hundra Skandinaver och en stor skara Amerikaner med Skandinavisk bakgrund mötte "Leif Viking" när flyget landade i Fairbanks på sin tur till Tokyo. Det hölls tal, sjöngs sånger, jublades och delades ut gigantiska blomsterbuketter till de 49 personerna ombord.

På den tiden var bildäck en stor Svensk produkt. Bland annat från Gislaved.




Kaffe är en stor produkt då som nu - men då var det nog kokmalet som gällde



Färdig mat på burk började komma i butikerna vid den här tiden. Här har vi Skånsk kalops.




Självfallet har Konsum också burkmat. Men som sagt - detta var bara början på sådant.



När datorn inte var uppfunnen och skrivmaskinen var dyr var det viktigt att ha goda pennor. Här annons för en exklusiv reservoarpenna. Det fill säga en penna med en liten bläcktank så man slapp doppa spetsen i ett bläckhorn allt eftersom man skrev.



Inga kommentarer: