tisdag 30 april 2019

Tisdagen den 27 April

Dagbok: 
Lagat och satt upp en del smörjkoppar. Börjat göra klar cirkulationspumpen. Tvättat i maskinkappen.

Kommentar:
Det finns ett stort antal smörjkoppar ombord. I lite varierande konstruktioner. Från var och en går det smörjrör till de olika förbrukarna. Allt detta är konstruerat i mässing och behöver rengöras, justeras och repareras. Vi kan utgå från att Mäster håller på med detta, antagligen skall det också lödas en del för att få sakerna så som han vill ha det.

Nära förbundet med detta är smörjvekarna. Mer om dem längre fram.

Cirkulationspumpen är den stora fristående ångdrivna pump som driver kylvatten genom kondensorn. En kombination av vattnets temperatur och hur fort man kör "cirkeln" eller "cirkusen" reglerar kylningen och hur stort vacuum man får. Båtar som har strålkondensor har inte någon cirkulationspump.

När detta skrives år 1954 är ytkondensorn med utrustning installerad bara några få år tidigare. En installation som förändrade hela maskinrummets geometri på styrbordssidan. Det är alltså ny bottenventil, cirkulationspump, ytkondensor och kaskadtank (hotwell). Vidare har man blindflänsat en del i lågtrycks kolonn samt dragit några nog så stora rör. Så måste man riva eldarhytten och flytta donkeypumpen med fördelningslådor och rörsystem. Detta var nog inte någon billig installation ens år 1950. Även om man baserade sig på begagnade prylar som renoverades.

Väder:
Svag vind, molnigt och kyligt

Dagens händelser:
- Hamnarbetarstrejken har nästan helt avbrutits. Göteborg och Ådalen är fortfarande i strejk men de väntas återgå till arbetet under dagen. Man har redan beslutat att alla 4000 som deltagit i strejken skall åtalas. De kan som mest vänta 300:- i böter per man.

- Genevekonferensen påbörjades i går. Man tog beslut i procedurfrågor, vilket är nog så viktigt vid en stor internationell konferens. Man skall börja med att debattera Korea i några dagar. Så länge Korea är på dagsordningen skall ordförandeskapet rotera mellan Siam, Sovjetunionen och Storbrittanien. När Korea är avslutat skall man gå över till att debattera Vietnam med nya ordförandeländer.

- Det har cirkulerat rykten att Dien Bien Phu skall ha kapitulerat. Detta avvisas på det starkaste från Hanoi och Paris.

Frankrike har tidigare avböjt erbjudanden om ytterligare hjälp från USA. Nu har man svängt i frågan och begärt storskalig hjälp med trupper. Men nu avvisats detta av både USA och Storbrittanien.


Inga kommentarer: