torsdag 18 april 2019

Torsdag 15. April

Dagbok:
Hämtat delar på varvet. Gjort färdig ångpannearmaturen.

Kommentar:
Jag hade säkert rätt i min gissning på Tisdagen. Mäster har förberett det sista på armaturerna. Han har rengjort, skurit till packningar, putsat bultar och förberett montering. När han så får tillbaka de delar som varvet arbetar med är det snabbt gjort att skruva ihop armaturerna igen.

Till mina Norska läsare måste jag informera att Skärtorsdag var normal arbetsdag i Sverige. Det är den faktiskt än i dag även om påfallande många "rundar av" dagen och går hem tidigare.

Väder:
Mycket vind, molnigt, regn, oförändrad temperatur.

Dagens händelser:
- Stockholms Stad meddelar i annonser att nästan alla deras kontor kommer att hålla öppet på Påskafton fram till klockan 13.

- Biskop Dick Helander döms som skyldig till förtal och ärekränkning. Han avsätts som biskop i Strängnäs. Den så kallade Helanderaffären var en stor skandal detta år. I förhand av biskopsvalet hade präster i stiftet fått cirka 500 anonyma brev med diverse beskyllningar mot de andra kandidaterna i biskopsvalet. Ungefär 10 år senare beviljades han resning och blev frikänd. Men som han då var pensionär återgick han aldrig till biskopsämbetet.

- Tage Flisberg förlorade gårdagens VM-final i bordtennis mot Japanen Ogimura. Finalen gick i London.

- På Galärvarvet i Stockholm var det dubbel sjösättning. Två stycken Minutläggningsfartyg hade byggts i den stora dockan. Fartygen är 31 m långa och gör en fart på 10,5 knop. De här var de sista i en serie på 8 st lika fartyg. Det är intressant att Svenska Flottan på den tiden var i stånd att bygga egna fartyg.

- Det är beslutat att bygga en ny sjömanskyrka i Melbouorne. Den gamla uppges vara i dåligt skick. Sjömansmissionen har anslagit 200.000 kronor till bygget.

- Det är stor konflikt i det Engelska Labourpartiet. Orsaken är att partiledaren Clement Attlee inte har tagit avstånd från regeringens överenskommelse med USA med fler västländer om Vietnamkriget. Anevrin Bevan avgår som minister och blir "backbencher" igen. Men de här två herrarna har varit i konflikt med varandra i lång tid.

Inga kommentarer: