måndag 8 april 2019

Måndag 5. April

Dagbok:
Fortsatt skava in buntlager

Kommentar:
Nu är det Måndag och arbetet fortsätter enligt plan. Mäster märker upp var och en av buntarna och planar dem. När han är nöjd med en bunt hugger han upp smörjspåren som han vill ha dem och sätter den på plats. Fast fortfarande "på lösen".

Verktygen som används är några goda skavstål samt samt ett par spårmejslar för smörjspåren. Den generationens maskinister hade ofta egna skavstål och spårmejslar. Donkeyman har också ett sådant set hemma med några självtillvarkade skavstål som tillverkats med filar som utgångsmaterial. Han har faktiskt skavstål i lämplig storlek för skärgårdens ångbåtar men också sådana som är lämpliga för lager i stora tvärstycksmotorer.

Skall jag göra en gissning så ankommer Mäster ombord i god tid före 07. Därför att arbetsdagen av tradition alltid började med nykokt kaffe och en rök tillsammans med de andra ombord.

Väder:
Det verkar som om vintern börjar släppa greppet på Söndagkvällen var det plus 4 och mildare var varslat. Till glädje för de som arbetar ombord.

Nyheter:
Om Mäster började dagen med att läsa dagens morgontidningar kunde han läsa bland annat följande:

- En jätteannons från Stockholms Stad med följande text.
Barn som uppnått eller före den 1.Januari 1955 uppnår 7 år (födda 1947 eller tidigare) skall anmälas till inskrivning i folkskolan Måndagen den 12. April 1954 kl 9-11.

Under detta kommer en lista på alla skolor i Stockholm. Donkeyman bodde då i Högalid och socknade alltså till Högalids Folkskola. Folkskolegatan 11-13. Men Donkeyman ställde upp till inskrivning nästa år, dvs 1955. Vilket var en mycket högtidlig förrättning.

Under skollistan fanns följande text

Flyttningsbetyg (prästbetyg) medtages.
Barnen bör enligt lagen om skyddskoppympning vara vaccinerade innan skolgången börjar.

- Det har varit våldsamma demonstrationer eller snarare upplopp i Paris mot regeringens Europapolitik. I synnerhet tanken på en Europaarmé var kritiserad. Ett par ministrar fick rätt och slätt stryk på öppen gata.

- De stora presskommentarerna för dagen handlade om det beslut som fattades i Kreml förra veckan som gick ut på att den Sovjetiska ockupationszonen i Tyskland skulle förvandlas till en självständig stat. Detta som följd av att Västvärlden avslagit Molotovs förslag till Tysk återförening.

- Den Franske befälhavaren i den belägrade fästningen i Dien Bien Phu meddelar att sedan man genomfört ett framgångsrikt motanfall var situationen nu under kontroll. Han meddelar också att den stora VietMinharmén nu är i färd med att gå tom för krafter.

- En av de allra sista Sydstatsveteranerna från Inbördeskriget har just avlidit vid en ålder av 108 år.

Inga kommentarer: