söndag 14 april 2019

Söndag 11. April

Dagbok:

Kommentar:
Söndagen håller besättningen helg. Därför finns inte något att skriva i dagboken. Maskinchefen är säkert hemma hos familjen i Traneberg.

Väder:
Denna Aprilsöndag är det vackert väder. Kylig morgon men bortemot 10 grader på eftermiddagen.

Dagens händelser:
Det är tydligt att Söndagens tidningar var fyllda med annonser på den tiden. Jag återger några.

- Man kan köpa ett 100 liters Bosch kylskåp med ett litet frysfack för 1.075:-. Vill man ha ett 200 liters skåp får man upp med 1.700:-. Invändigt ser de ut ungefär som dagens kylskåp bortsett från frysfacket och att ytterväggarna är betydligt tjockare. Mindre effektivt isoleringsmaterial på den tiden.

- Solbacka läroverk söker elever. Detta var länge innan Jan Guillou skrev "Ondskan" som var en lite ärofull beskrivelse av denna läroanstalt.

- Tidningarna innehåller mängder med reseannonser. I huvudsak gruppresor med buss. Men man satt i buss helt ned till Medelhavet.

- Den stora debatten denna dag gäller reglerna i motboken. Det var ju ransonering på den tiden. Ett förslag om att utöka kvoten till fyra flaskor i månaden väntas inte gå igenom. Den Pilsner som såldes i butiker och på ölcaféer höll 2,8 %. Nu förslås den kompletteras med ett starköl med 4,5 %, men detta "starköl" skulle enbart få säljas på systembolaget och på spritrestaurangerna.

- Ett antal annonser för Mopeder. Bland annat "Monarped", "NV-Autoped" och "Crescent".

- Sörmans annonserar för Engelska kvalitetskläder. En rock i Harris Tweed för 230-, Skjortor och eleganta Hattar för runt 30:-. Intressant är att denna butik existerar än i dag nere på S:t Eriksgatan 41. Tidigare låg den vid S:t Eriksplan och vid Stureplan. Butiken har existerat sedan 1916, nu år 2019 är det fjärde generationen som driver. Den klassiska neonskylten utanför butiken fanns redan år 1954.

- Råsunda fotbollstadion görs klar för dagens start av fotbollsallsvenskan. På den tiden började serien i Augusti och man spelade till Oktober. Sedan återstartade man i April och avlutade säsongen tidig Juni. Ett antal damer handvaskade de långa träbänkar som utgjorde sittplatser på den tiden. Stolar på stadion är ett betydligt modernare påfund.

- I England är det fyra matcher kvar av serien efter lördagens omgång. Wolverhampton leder, WBA ligger två, Huddersfield trea. De klubbar som är stora numera ligger betydligt lägre i tabellen. Liverpool ligger sist.

Denna uppmaning har jag sett var dag som jag har kollat in nyheterna från -54.
KAN NI TÅGTIDTABELLEN - lita inte på den när ni ska passera järnvägen. Tåget kan vara försenat. På den tiden fanns det mängder med obevakade järnvägskorsningar och dessa var olycksdrabbade.

Inga kommentarer: