onsdag 10 april 2019

Onsdag 7. April

Dagbok:
Börjat sätta i avtappningarna och göra klar kranarna under durkarna på styrbord sida i maskinrummet.

Kommentar:
På den tiden var det normalt att "kallupplägga" båtar över vintern. Då måste självfallet allt vatten dräneras ut från alla rörledningar och andra ställen där vatten kan samlas. Annars fryser ting helt enkelt sönder. Därmed är det en mängd med avtappningspluggar som måste skruvas in innan man kan använda rörsystemen igen. I vissa fall sitter inte pluggarna på "rätt" ställe utan man måste skruva isär rören för att tappa ut vattnet. Nu börjar Mäster att återställa detta och många av de här pluggarna sitter under durkarna i maskinrummet.

Men när han ändå lyfter på durkarna så är det praktiskt att samtidigt överhala de ventiler som sitter där nere. Överhalning av ventiler är ett rent standardjobb som allt maskinfolk kan utföra. Man lossar ventilbröstet och tar isär det. Så gör man rent, vid behov tar man några tag med  ventilsätefräsen mot ventilsätet, sedan slipar man in käglan mot sätet med slippasta. Så monterar man ihop allt igen med friska packningar. Skulle några delar vara allt för dåliga tog man i land dem till någon som hade en svarv där man kunde "friska upp" delarna. Det var också normalt att behålla gammalt ventilskrot när man hade bytt ventiler. Där kunde man plocka reservdelar vid framtida ventilrenoveringar.

Bottenventilerna måste självfallet anstå tills man står i dock. Däremot var det många som blindflänsade bottenventilerna över vintern för att undvika missöden när alla dräneringspluggar var uttagna. Har man gjort det måste man ta bort blindningarna och skruva samman rörledningarna igen.
Bottenventilerna isolerades också över vintern. På den tiden var det vanligt att packa in dem med kolsäckar, i dag använder man modernt isoleringsmateriel. Tack vare isoleringen hölls ventilen varm nerifrån och inte något "kallras" uppifrån kunde frysa sönder ventilen. Även allt detta måste nu återställas så det är ganska mycket jobb innan Mäster är klar under durkarna.

Vädret:
Nu är våren på väg. Sju plusgrader, några mindre regnskurar och god prognos.

Dagens händelser:
- I går glömde jag bort att rapportera den största händelsen i Stockholm. Vällingbys t-banestation invigdes. Tidigare hade man en tillfällig station ungefär där vagnhallen ligger i dag. Nu var tunneln under centrum färdig och den nya stationen på västra sidan av centrum öppnades. En journalist kommenterade att det är feltänk att ha en stor hall och sedan bara ett litet utrymme på tågsidan om spärrlinjen. Däremot tvingas de resande ut på plattformen för att vänta på tågen. Ett förhållande som råder på i stort sett alla utomhusstationer. Men själva centrum är ännu ofärdigt, det skulle ta ytterligare två år innan man kunde inviga själva Vällingby Centrum, Donkeyman vet - han var där.

- Högst upp i Vanadislunden ligger en stor vattenreservoar som förser Norrmalm med dricksvatten genom självtryck. Plötsligt sprack den stora uttagsventilen och allt vatten rann ut på Ingemars- och Roslagsgatorna. Det rapporteras att det tog 5 timmar innan tanken var tom trots att det rann ut ungefär 150 liter per sekund. Resultatet var rena vattenfallet nedför höjden och cirka 2 dm djupt vatten på gatorna något hundratal meter bort. Vattenverket meddelar att det inte blir problem med vattenförsörjningen, stadens två andra reservoarer skall räcka till.

- För den som gillar sjöromaner kan meddelas att Bonniers förlag publicerar "Myteriet på Caine" av Hermann Wouk.

- Den folkkäre artisten "Snoddas" är ute på turné. Efter ett framträdande gick han till arrangören för att hämta sitt gage, kontant som var normalt på den tiden. Men "Snoddas" kammade noll. Landsfiskalen hade redan infunnit sig och tagit beslag i hela biljettkassan för att täcka en skatteskuld som arrangören hade. Det rapporteras att man misstänker att det kan bli svårt att få ut gaget.

- På den tiden hade man inte några problem med alkoholreklam. Dagens tidning hade välgjord reklam för två produkter som Donkeyman gillar:

Ett helrör Arrakspunsch kunde inhandlas för endast 13 kronor.

Carnegie Porter tycks vara hälsosamt. "Drick en Carnegia Porter till maten och en innan ni lägger er." Slogan var "Stark smak - i min smak"

Häng med ................

Inga kommentarer: