torsdag 25 april 2019

Fredagen den 23 April

Dagbok:
Packat piston och slidboxarna. Gjort klar lubrikatorerna. Hämtat spindlar, käglor och ett par nya rör på varvet. 

Kommentar:
Lubrikator kan översättas med smörjapparater. På huvudmaskinen satt det på den tiden en enkel lubrikator för maskinolja uppe i maskinkappen. Denna hade i botten en roterande axel med ett hål rätt igenom för var smörjpunkt. Denna axel drevs genom ett länksystem från huvudmaskinen och genom att flytta länken kunde man reglera hur fort den roterade, dvs hur mycket olja som tillfördes. Sedan fanns det ställskruvar till varje individuellt smörjrör som reglerade genomsläppet till vart rör.

Sedan fanns det också en cylinderlubrikator som också drevs av ett länksystem från huvudmaskin. Den hade formen av en smörjpress och tillförde olja till cylindrar och slider. Här reglerade man oljemängden genom att ställa om längden på länksystemet.

Ramlager och Buntlager smordes genom smörjkoppar med smörjvekar. Så hade man smörjklockor som reserv för cylindersmörjningen. Genom dessa kunde man tillföra olja direkt i cylindern, Det är de blanka mässingsdelarna som sitter i centrum på topplocken.

Maskinfolket har antagligen gjort rent dessa apparater, justerat dem, smort upp dem och satt upp dem igen.

Vidare har Mäster satt in nya packningar till boxarna för kolvstänger och slider på huvudmaskinen. Ett viktigt jobb där man måste vara noga för att det skall bli rätt. Sätter man an dem för hårt eller ojämnt blir det varmgång, för löst så läcker det.

Vädret
Lite vind, Mulet, Ingen nederbörd, Fortsatt kyligt

Dagens händelser:
- Islands president Asgeir Asgeirsson och hans maka Dora Thorhallsdottir fick ett storståtligt mottagande när de kom på statsbesök i Stockholm direkt från begravningen i Oslo. De reste i kortege från Centralstationen tillsammans med vår kung och drottning som också ankom från Oslo. Kortegevägen var kantad med åskådare.

- I USA råder nu våldsam kritik mot McCarthy. Speciellt försvarsmakten är kritisk sedan senatorn försökt pressa igenom en officersfullmakt till en sina nära medarbetare.

- Nu börjar Frankrike uttrycka tvivel på att man kan försvara den belägrade fästningen Dien Bien Phu länge till. Någonstans mellan 10- och 15.000 Franska soldater är inringade i ett område med ungefär en kilometers diameter. Svårigheterna att få fram förstärkningar och förnödenheter ökar. Man tror inte att kommunisterna kommer att göra ett storstilat angrepp utan man räknar med att de kommer att "svälta ut" försvararna och ta fästningen bit för bit. Frankrike tror inte att USA kan göra något för att påverka utgången av slaget. Detta skapar stora påkänningar på förhållandet mellan Frankrike och USA.

- En stor annons har följande huvudinnehåll:
                DRICK SHERRY I STÄLLET
För rökare - sherryns doft och arom framträder trots tobaken. Sherry går bra ihop med Svenska nationalrätter som kräftor, gås och ål. Sherry är bra i matlagning - den är hemligheten bakom många goda såser. Systembolaget har 30 olika typer Sherry från 7,50 för härtappad och från 10,75 för originalvin.

- Den årliga fotbollmatchen Landslaget - Pressen slutade 2-0 till landslaget. Med i matchen var många av de blivande silverhjältarna i -58 års VM.

Inga kommentarer: