söndag 21 april 2019

Söndagen den 18 April

Dagbok:


Kommentar:
Påskdagen var självfallet fridag så det skrevs inte något i maskindagboken. Om Blidöborna inte hade åkt hem över helgen bodde de självfallet ombord men de jobbade inte.

Väder:
Svag vind, långsamt mulnande men uppehåll. Kylig morgon men varmare eftersom.

Dagens händelser:
- Vicepresident Nixon har uttalat i en sluten internationell konferens att USA kommer att tvingas sända marktrupp till Vietnam. Engelska "The Times" spräckte nyheten som orsakade stora protester i både UK och USA. Nixon tvingades snabbt att tillrättalägga uttalandet till att detta behöver bara ske om Frankrike drar sig ut.

- Befälhavaren i den omringade fästningen Dien Bien Phu, Christian de Costries har befordrats till General. Hårda strider nu kring flygplatsen.

- Svenska flygexperter drar paralleller mellan Cometplanen och ett Franskt Viscountflyg som tidigare i år fick återvända till Bromma för nödlandning. Det som skedde det Franska flyget var att en bagagelucka inte var ordentligt reglad. När luckan for upp sprängdes golvet bakom cockpit ut och en dörr till passageraravdelningen trycktes in i kabinen.

Erfarenheter från stridsflygplan visar också att när någon lucka öppnats eller att kabinen på annat sätt slagit läck så har planet mer eller mindre gått i upplösning.

De Svenska experterna menar att detta kanske är vad som har skett med de tre Cometflyg som oförklarligt störtat.

- Lördagkvällens sändning av underhållsprogrammet "Karusellen" i radio blev det 50:e och sista. Per Martin Hamberg och Lennart Hyland som ligger bakom serien avslöjar att det kommer att komma ett nytt underhållsprogram med lite annan sammansättning och med nytt namn. Men mer säger de inte.

Donkeyman kan informera att "Karusellen" i tre år har varit en lördagsunderhållning som har fått nationen att stanna. Merparten av kända Svenska artister har deltagit och det var där som "Snoddas" slog igenom. Det gick så långt att Biografernas riksorganisation önskade att Radotjänst skulle ändra sändningstiden. Detta så att inte föreställningarna både klockan 7 och 9 skulle påverkas. Hyland fortsatte med en lång serie underhållsprogram i Radio och TV som till exempel "Alla mot Alla" och "Hylands Hörna".

- Prins Gustaf har inspekterats av Neptunbolaget som menar att det blir en komplicerad bärgning. Troligen kommer man att lyfta fartyget med pontoner. Arbetet börjar efter helgen på Tisdag.

En lokal fiskebåt med bröderna Ragnar och Helmer Larsson har kört ut till vraket med Prins Gustafs bästeman Kurt Lennman. Denne tog sig ombord och lyckades trots att det var 2 m vatten i båten och den låg på sidan bärga några ting. Han räddade biljettkassan som var på 500 kronor, han bärgade en stor mängd med klädespersedlar, sin egen plånbok med 100 kronor samt åtta liter Påskbrännvin.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Vad är en bästeman?
Och vilken av artiklarna han räddade tror du var viktigast, kan det ha varit påskbrännvinet?

Donkeyman sa...

En bästeman var inte någon officiell titel. På den tiden brukade man säga "bästeman" om den äldste och mest betrodde matrosen. Men min karriär i Skärgårdsbåtarna började 1964 och jag kan inte minnas att någon använde det uttrycket. När det gäller prioritering under bärgningsaktionen tror också att påskbrännvinet stod högt på listan. Men den egna plånboken med 100 kronor i var nog också prioriterad. 100 kronor var mycket pengar på den tiden.

Unknown sa...

Tack så mycket för svaren Donkeyman!
Och tack för de fina berättelserna.

Ulf Broman