lördag 6 april 2019

Lördag den 3. April

Dagboken:
Fortsatt skava in buntlagret

Kommentar:
Att skava in och sätta an buntlagret är inte något man gör på en kafferast. Mäster har flera dagar med tungt precisionsarbete framför sig.

Denna dagen är en lördag. Men ändå arbetar man. På den här tiden var lördagen arbetsdag. Men man jobbade lite kortare då. Skärgårdsbåtarna hade i mångt och mycket samma regler och rutiner som man hade på "det stora havet". Arbetsveckan vid dagarbete var 45 timmar. 5 vardagar med 8 timmar samt en lördag med 5 timmar. Av gammal tradition började man alltid 07 på morgonen. En timmes lunchrast gjorde att man slutade 16. På lördagar slutade man vanligen kl 13 men många båtar tog lunch efter arbetstidens slut så då jobbade man till 12.

Donkeyman började i skolan 1955 och hade följdaktligen skola på lördagarna nästan hela sin skolgång. Det var lektioner 8-11, lunch och så lektioner till 13. På 60-talet började man "försök" med lördagsledigt, först maj- september. Allmän lördagsledighet kom inte förrän 1968. Detta påverkade självfallet trafikmönstret i skärgårdstrafiken också men detta återkommer jag till längre fram.

Nyheter:
- Utrikesminister Östen Undén debatterar den så kallade "Trondheimsleden" vilket innebär att man skall förbereda internationella transporter över Trondheim i händelse av krig då "fi" skulle kunna spärra hela Östersjön.

- I Viet Nam går det dåligt för Fransmännen vid Dien Bien Phu. Man har förlorat två av de yttre forten och en hel del folk men förklarar ändå att man kommer att hålla ut och slutligen vinna.

- Sedan har vi en nyhet som har stor skärgårdsanknytning. Den 31.Mars har "Carl von Schewen" avlidit. Han uppnådde en respektabel ålder, var född 16.01.1871. "Calle Schewen" var godsägare på Håtö och en av de ledande krafterna i "Pelarorden". Alla har väl hört om "Calle Schewens Ö" som han skänkte till just "Pelarorden". Han förekommer också på flera ställen i Evert Taubes sångskatt.

Den som skulle tas upp i "Pelarorden" var enligt statuterna tvungen att skänka något som kom orden till godo. Calle Schewen skänkte Håtö Svansar som blev Calle Schewens ö. Byggmästare Smith skänkte ett hus till ön. Evert Taube som var en fattig trubadur skänkte en melodi som blev Roslagens Nationalsång - Calle Schewens Vals.

En av hans nära vänner var Einar Malm som också höll till på Håtö. Han var också en av dåtidens kändisar. Författare, Poet, Manusförfattare samt inte minst Översättare av en mycket lång radda av stora internationella verk. Malm var också en skärgårdsälskare som såg att hans Roslagsidyll var på god väg att gå förlorad. Hans biografi är lång som en roman bara den. Malm publicerade denna hyllestext till Calle Schewen som publicerades den 3.April.

                                        En gammal urrospigg har nu lagt upp för gott
                                        en av de sista från den salta segeltiden
                                        innan vår övärld blev en fritidsmarknad blott
                                        avfolkad vintertid, tomtstyckad, motorvriden

                                       En livslång rorstörn är med denne man förliden,
                                       Han kunde allt - vart skär, var prick, vart brott - 
                                       om dessa vatten. Men hans mål var alltid friden
                                       i trivsam avskiljdhet : lantjunkarns fria lott

                                      Den gamla gård han ärvt blev dock en medelpunkt
                                      för frihetsbröder med och utan kända namn -
                                      som gästfri kavaljer tog han det lugnt

                                      och bar som man sitt öde att i ord och toner 
                                      bli en av rikets mest offentliga personer.
                                      Roslagen var hans liv. Död sluts han i dess famn

                                                                              Einar Malm

Helgens nöjen:
Vi kan nog förvänta oss att de besättningskarlar som bodde på Blidö stannade i staden över helgen. Kanske de droppade in på något av den tidens Ölcaféer för att fördriva tiden. Men Donkeyman tog sig före att kolla vad utbudet var på teater och bio. Påfallande många av artisterna är kända än i dag.

Operan - Barberaren i Sevilla med Salvatore Baccaloni som huvudstjärna
Oscarsteatern - Glada Änkan med Ulla Sallert och Einar Beyron
Folkan - Karl Gerhards Revy
Solliden - Dans med bland annat Kjerstin Dellert
Ideon - Flickery Flies med Martin Ljung, Povel Ramel och Yngve Gamlin
Chinateatern - Ankaret Upp med Douglas Håge
Konserthuset - Forskningsresanden Sten Bergman håller föredrag
Casinoteatern - Stig Bergendorff och Gösta Bernhard
Skandiabiografen - Premiär på Flottans Glada gossar med Åke Söderblom, Åke Grönberg med fler
Olympiabiografen - Premiär på Alan Ladds senaste film
Ambassadör, Cecil med fler - Dans

Men Donkeyman undrar om inte "Flottans Glada gossar" är en filmatisering av "Ankaret Upp" som spelas som musikal på China. Vilket i sin tur är en försvenskning av "Anchors Aweigh" som är en välkänd Amerikansk rulle med Frank Sinatra, Gene Kelly med fler.

Häng med ............. mer kommer


Inga kommentarer: