fredag 12 april 2019

Fredag 9. April

Dagbok:
Blivit färdig under durkarna. Börjat med ångpannearmaturen.

Kommentar:
Att se över ångpannearmaturen är också ett årligt standardjobb. Detta innebär att öppna ventiler och backventiler, vid behov fräsa ventilsäten, slipa ventilkäglor, packa om ventilspindlar och montera ihop igen. Samt vid behov reparera. På den tiden var det följande ventiler:
- Ventil till huvudmaskin
- Ventil till styrmaskin
- Ventil till ångvissla
- Ventil till hjälpmaskineri (fördelningslådan satt i maskin)
- Säkerhetsventiler (2 st)
Alla dessa satt på maskintoppen och det var sällan särdeles mycket problem med dem.

- Huvudmatarventil med backventil
- Hjälpmatarventil med backventil
Dessa två satt högt upp på panngaveln. De krävde ofta mycket arbete, speciellt backventilerna då de slets under drift. Det kunde hända att man måste öppna backventilerna även under säsongen och putsa av dem och då var det viktigt att själva avstängningsventilen höll tätt. På Blidösund och Norrskär satt de så högt upp att de var ovanför vattenytan i pannan. Detta därför att man vid behov skulle kunna ta ned trycket och öppna en läckande avstängningsventil utan att blåsa ut pannvattnet. Det vill säga genom denna placering var detta ett "nattjobb" i stället för ett "tvådagarsjobb"

- Avstängningar till vattenståndsglas samt diverse småventiler och kikar runt själva glasen. Avstängningarna satt två stycken lågt på panngaveln och två högt. Själva vattenståndsglasen sitter högt utanför sotskåpet.

- Bottenblåsningskik
Denna satt längst ned mot kölen i akterkant pannan

Vädret:
Nu har det blivit molnigt och därmed lite lägre dagstemperatur än de senaste dagarna

Dagens händelser:
- USA har sänt utrikesminister Dulles till Europa för att tala Frankrikes sak. Ytterst vill man ställa upp en koalition till stöd för Frankrike men det är ännu några år tills USA går in i Vietnam med trupper. Fast upptrappningen sker redan här. Det är USA som betalar merparten av Frankrikes insats i Vietnam och i dag rapporteras att man har sänt över "ett stort antal" bombplan av typen Dakota som skall flygas av Franska piloter i kriget.

Fram till nu har man inte varit i tvivel om utgången men nu kan man spåra ett visst tvivel. Det som kom att kallas "Dominoteorien" framförs nu öppet. OM Vietnam faller så kommer Kambodja, Laos, Burma och Siam att falla ganska snabbt. Därmed blir Indien nästan inringat av kommunister. Men nästa anfallsmål kommer att bli Malacka och Indonesien varefter Filippinerna kommer att vara hotat.

- Den stora båtutställningen "Klart Skepp" öppnas i Ostermans hallar vid Stureplan. Denna var en föregångare till dagens Båtmässa. Entrebiljetten kostade 2 kronor.

- Vecko-Journalen ger denna Fredag ut ett stort minnesnummer om kronprinsessan Märtha. Bland annat har man hela 9 sidor med bilder.

- Norsjöfarten har sedan krigsslutet blivit hårt pressad av Holländska och Tyska rederier. Svenska Lloyd är oroade av utvecklingen. På en konferens ombord i deras Englandsbåt "Suecia" liggande i Göteborg framfördes att den framtida utvecklingen borde vara att man byggde en stor mängd med så kallade "paragrafare", dvs båtar med 499 ton grt och som därmed kunde ha mindre besättning och ett lindrigare regelverk. (Inom parentes - en fartygstyp som var mycket vanlig in på 1990-talet men som i dag är i stort sett utrotad.

- Slutligen oberveras helsidesannonser för det nya tvättmedlet "Surf" som nu finns till försäljning i hela landet. Detta efter omfattande tester. Fördelarna är många - inte någon blötläggning, inte någon avhärdning, enklare sköljning och går att använda även i maskintvätt. Husmödrarna som provat uppges vara entusiastiska. Slogan - "Renare tvätt på lättare sätt". Vi skall inte glömma att just tvätten var en av husmors huvudsysslor som tog lång tid och mycket arbete innan tvättmaskiner blev vanliga.

Inga kommentarer: