söndag 28 april 2019

Söndagen den 25 April

Dagbok:


Kommentar:
Ny Söndag. Inget arbete och Mäster är säkert hemma i Traneberg.

Väder:
Svag till måttlig vind. Molnigt. Regnbyar. Kyligt 

Dagens händelser: 
- Transportarbetarförbundet hotar de strejkande arbetarna med uteslutning. De strejkande hotar i sin tur med att gå in i Syndikalisterna i stället. Det är helt klart att de strejkande måste betala skadestånd för en illegal strejk. Arbetsgivare och LO går ut med gemensamt uttalande där man  uttrycker sin besvikelse över de strejkande. Bägge anser de gått långt för att få till ett bra avtal efter långa och hårda förhandlingar. De strejkande hamnarbetarna skall bara godta villkoren som är lämnade. Efter skrivet avtal är de under fredsplikt alldeles oavsett vad de anser om avtalet.

- De största nyheterna handlar om Dien Bien Phu. Nu anser Frankrike fästningen som förlorad. Inte ens landets hårdföra militärcensur ingriper mot de som framför den uppfattningen. 

Vietminh är nu 600 meter från general de Castries högkvarter. Han meddelar att de endast har förråd för 3 dagars oavbruten strid. Fienden håller kontinuerligt endast en mindre del av sina styrkor i strid mot Fransmännen. Resten är i vila utom räckhåll. Så byter man ofta ut de stridande förbanden med utvilade trupper, något som Fransmännen inte har tillgång till. Frankrikes enda positiva nyhet är att man kunnat föra fram trupper från Laos till i närheten av stridszonen, men dessa är alldeles för svaga för ett regelrätt angrepp mot en överlägsen motståndare. Däremot kan de utgöra en störning mot transporterna hos Vietminh men inte mer.

En annan negativ sak för Frankrike är att Indien under premiärminister Nehru redan tidigare har förbjudit överflygning vilket gör att flygvägen Frankrike - Indokina är betydligt längre än den hade behövt vara.

Slutligen rapporterar obekräftade rykten att kommunisterna överväger att etablera ett eldupphör och låta den Franska garnisionen avtåga i full heder. Detta som en gest av uppskattning för deras visade tapperhet. Om detta bara är ett rykte får vi nog veta inom kort.

- Donkeyman är ju inbiten cigarrökare och när man stöter på en annons som citeras nedan går det inte att låta bli att känna sympati:

TRIVSAMMARE MÄN RÖKER CIGARR
Tobaksmonopolets handgjorda cigarrer är i världsklass
Pris för mer exklusiva typer 55 öre till 1krona 35 öre per styck.
De billigare rullade på Sumatra-tobak, de dyrare på riktig Havanna.
Enklare cigarrer runt 50 öre.

Donkeyman måste påminna om att en riktig "Havanna Skogsbrand" i Norge kostar över 150 spänn. Dessutom är det "skottpengar" om man tänder på en sådan i närheten av folk och damerna tycker inte längre att det är trivsamma män som röker cigarr. Men vi kan nog anta att en äkta Havanna i Sverige år 1911 inte heller var billig - om man över huvud taget fick tag på sådant. Notera i texten ovan att det Svenska Tobaksmonopolet importerade tobaken för att sedan handrulla den på hemmaplan. De talar inte om äkta importvaror. Men sådana fanns säkert i de mer välsorterade tobaksmagasin som fanns i de  större städerna.

Inga kommentarer: