torsdag 31 oktober 2019

Torsdagen den 28 okt

Dagbok: 
Lämnat i land batteriet. Undersökt spelrummen i cylindrarna. Gjort ren flänsarna för cylindrarna. Skurat bort rosten på HT linjaler och pistonglnader. Satt an HT gejder.

Kommentar:
Lämnat i land batteriet låter enkelt. Men detta består av en stor mängd med tunga NiFe-ackar. Här har nog flera man hjälpts åt att bära. Antagligen har Renströms elektriska kommit med en bil och hämtat dem till verkstaden för kontroll och underhåll.

Nu är hela huvudmaskin öppnad och det mesta av innanmätet har tagits ut. Mäster har kollat spelet i cylindrarna, dvs mellan kolv och cylinderfoder. Resten av dagen har Mäster ägnat åt att göra i ordning och sätta an Högtrycks gejder. Det innebär att han justerar spelet i gejdern genom mellanlägg. Dessutom kontrollerar han givetvis att rörelsen är rak och i linje.

Vädret:
Först klart väder, mulnande frampå dagen, möjligen regn till kvällen, varmare

Dagens händelser:
Det har varit fruktansvärda skyfall i Italien, som ledit till översvämningar och jordskred. Ett stort antal omkomna rapporteras.


Som alltid vid den här tiden på året är remissdebatten en av de viktigaste hänndelserna i riksdagen. Självfallet rapporteras det noggrant i alla tidningar.


Många har glömt att efterkrigstiden innebar ett utvidgat Nordiskt samarbete som bland annat resulterade i passfrihet och en gemensam arbetsmarknad. Men sedan tog det stopp. Donkeyman som bor och arbetar i Norge sedan 30 år hamnar ofta i diskussioner om EU och internationellt samarbete. Varvid mina Norska vänner alltid kommer tillbaka med att det skulle ha varit en Nordisk union av EU-modell i stället för dagens EU/EEC. Och Donkeyman påpekar att detta var på gång på 50-talet men det var Norge som inte ville gå så långt.


Åter invigs en bensinstation i innerstaden. För någon månad sedan var det på Hovslagargatan där det i moderna tider fanns planer att anlägga ett Nobelinstitut. Nu är det på Strandvägen. Men Donkeyman som växte upp på 50-talet minns mycket väl att det var bensinstationer runt om i innerstaden. Vilket var naturligt med tanke på den växande privatbilismen.


Den Engelska strejken får större och större verkningar. Nu strejkar 8 hamnar och Churchill vågar inte sätta in militär personal av rädsla för att situationen skall explodera.


Här tycks det ha varit en äventyrlig färd med buss 36 uppe på Söders höjder. Har förare och konduktör varit stressade för att de varit försenade, eller .............


Inga kommentarer: