Dagbok:
Avslutat rengöringen av smörjrören. Tagit ned och rengjort lubrikatorröret och manometerrören. Fortsatt torka ned maskinen. Laddat batteriet. Länsat kölarna.
Mathållningen slutar i dag.
Kommentar:
Nu har restauratrisen blivit färdig med att göra rent och plocka samman i sina domäner. Därmed slutar också mathållningen. Mäster markerar med understruken röd skrift i dagboken. Nu måste besättningen ha med sig matlåda eller äta lunch på närmaste ölcafé.
Men det är inte bara restauratrisen som avslutar säsongen. Kapten Österman har också utfört en viktig syssla. Han har tagit sig en tur till Stockholms sjömanshus för att mönstra av besättningen. Nedan är en bild av sjömansrullan. Det framgår att man mönstrade på den 13/5 och av den 30/9.
Donkeyman uppgav i våras att Sjömanshuset låg på Katarinavägen. Men han har sedermera kommit att tänka på att nuvarande Sjöfartshotellet invigdes inte förrän 1964. Och sjömanshusordningen upphörde 1961. Antagligen låg Sjömanshuset i det gamla Sjömanshemmet vid Peter Mündes Backe, dvs nere vid Slussen. Den byggnaden står ännu kvar men är bland annat hotell numera.
När Donkeyman började sin sjömansbana låg Sjömansförmedlingen, Mönstringskontoret och Sjöfolksförbundet alla i östra änden av Sjöfartshotellet, dvs på Katarinavägen där Glasbruksbacken börjar, så låg Sjömanskyrkan tvärs över gatan. Numera ligger Stiftelsen Stockholms Sjömanshus i de gamla lokalerna i Sjöfartshotellet. Men nuvarande Sjömanshus har enbart välfärdsuppgifterna kvar. Som bland annat innebär att här är en trevlig samlingslokal där sjöfolk som befinner sig i staden kan möta likasinnade. Mönstring och registerhållning sköts av Transportstyrelsen.
Hur som helst. År 1954 måste varje sjöman vara inskriven vid ett sjömanshus och detta skötte också mönstring, rullor och register. Samt kontroll av behörigheter. Så jag antar att kapten Österman har tagit sig en tur till Slussen och samma byggnad som det gamla Sjömanshemmet låg i för att utföra denna viktiga syssla.
Vädret:
Mulnande, regn frampå dagen, kyligt, kan vara lokal nattfrost
Dagens händelser:
Låt oss börja med en annons där man söker efter en arrendator till ett motell med bensinstation. Kanske lämpligt för ett arbetsamt par.
Tiden efter Stalins död innebar några år med töväder då det var mycket samarbete både ekonomiskt och kulturellt mellan Sovjetunionen och bland annat Sverige. Men snart skulle "det kalla kriget" bryta ut på allvar och då var det mycket som frös inne igen.
Detta är en vanlig olycka. En bogserbåt som dras ned av det fartyg som assisteras. Det händer fler gånger om året runt om i världen både då och nu.
Så tar vi lite kultur. En fin sommarbild från Pryssgränd. Vet läsarna var Pryssgränd ligger. Donkeyman som var droskchaffis i sin ungdom vet. Det är uppe på Mariaberget mellan Bastugatan och Bellmansgatan, helt nära Slussen för övrigt.
De flesta skolor har start av läsåret nu. Men i restaurangskolan har man examen för kockelever. Se bilden - examen på Hasselbacken, censorer från Cecil och Trianon.
Donkeyman har gång på gång tjatat om det stora ställ med NIFE-ackar som man hade på Blidösund och de andra skärgårdsbåtarna. Här kan läsaren själv ta sådana i beskådande. Men ombord på båtarna hade man betydligt fler batterier än det som visas på bilden.
För en gångs skull en bil som Donkeyman inte har hört talas om tidigare. Men tydligen modern då den ju är av 51-års modell. Undrar vad en välhållen sådan här skulle vara värd i dag.
Så tar vi en nöjesannons igen. Den här gången gäller det premiären på Povel Ramels Knäppupprevy nummer 2. Tänk om man kunde ha en tidsmaskin och vrida tillbaka klockan till alla de fantastiska föreställningar av olika revyer, teater och konserter som vi har presenterat från 1954. Eller det kanske bara är så att Donkeyman inte är någon modern människa.
Den här revyn blev en riktig långkörare. Den gick på Ideon från 1/10 54 till 12/03 55. Så for man ut på tältturné från 6/5 55 till 4/9 55. Texterna var skrivna av Povel Ramel, Yngve Gamlin och Pekka Langer. En hel radda av den tidens största artister deltog - bland dessa Lissi Alandh, Tosse Bark, Gunwer Bergqvist, Brita Borg, Pekka Langer, Martin Ljung, Povel Ramel och Mille Schmidt. Många av sångerna är kända av de flesta. Bland annat "Alla har vi varit små", "Balladen om Eugen Cork" och "Följ mig bortåt vägen". Men det i dag mest kända numret är nog monologen "Ester" med Martin Ljungh.
Det kan också nämnas att den första Knäppupprevyn kom 1952 och den sista 1968. I all huvudsak spelade man på Ideon under vintern och for sedan på tältturné under sommaren.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Ja, tänk om man kunde vrida klockan tillbaka så man fick uppleva dessa gamla revyer live. Tur att mycket finns bevarat på film och skiva.
Skicka en kommentar