onsdag 16 oktober 2019

Onsdagen den 13 okt

Dagbok: 
Tagit loss locket och öst ur vattnet från sanitetstanken. Tagit loss locken på fettavskiljaren. Tagit mått för och beställt luftpumpventiler. Fortsatt kölrengöring och skrapat rost på bordläggningen om styrbord.

Kommentar:
Nu beställer Mäster nya ventilplattor till luftpumpen som han tog isär förra veckan. Detta är mjuka plattor av gummi. Men i moderna tider har man börjat använda en del alternativa material. Sanitetstanken är den tank där man har spolvatten till toaletter och pissränna. Fettavskiljaren är den länsvattenseparator som satt uppe i kappen på den tiden. Där återvann man smörjolja ur länsvattnet.

Vädret:
Mulet och regn, senare uppklarnande, oförändrad temperatur

Dagens händelser:
Nytt haveri på gång. En båt i sjönöd utanför Almagrundet. Tillhörig sockerbolaget. Kan det tänkas vara en båt som fraktar sockerbetor till fabrikerna söderut. Sockerbetor är en knepig last på så sätt att det är svårt att få ett jämnt lager i lastrummet. Därmed ligger lasten med en pyramid under luckan. Kommer det där i rörelse så kantrar fartyget. Det är många båtar som har gått ned genom åren just med sådan last. Men det är bara en spekulation från Donkeyman.


Nybygge på Ekensbergs varv. Fartyget välsignas av en präst och man stänker vigvatten på sidorna. En ovanlig ceremoni på våra breddgrader.


Detta var helt okänt för Donkeyman. När freden var sluten satte några fyr på polishuset i Wien. Vilket ledde till att hela Österrikes brottsarkiv förstördes.


Spännande speedwaymatch på Hammarby IP. Monarkerna existerar inte längre men det gör ju inte några andra av Stockholmslagen i Speedway heller. Vargarna finns däremot kvar på Elitnivå än i dag. På Hammarby är det länge sedan man körde speedway.


Det har dumpats stora mängder ammunition i Östersjön efter kriget. Dumpningsplatserna är utmärkta i sjökorten. Men det dumpades betydligt värre ting också. Mängder med stridsgas ligger på botten i förpackningar som nu håller på att rosta sönder.


Inga kommentarer: