fredag 4 oktober 2019

Fredagen den 1 okt

Dagbok: 
Fortsatt torka maskinen. Tagit loss kondensorgavlarna. Tagit loss och gjort ren div rör. Slaggat och tagit upp askan.

Kommentar:
I måndags publicerade Donkeyman mer detaljerat hur trafiken till Blidö skulle vara en tid framöver. Men det kan ju vara av intresse för "båtnördar" att veta hur Waxholmsbolagets trafik i stort var i Oktober.

Västan + Norrskär  Sthlm- Vaxholm- Ramsösund- Sandö (Norrskär hade någon enstaka utflykt upp mot Ljusterö också)
Express II  Sthlm- Husarö
Saxaren  Sthlm- Linanäs- Marum
Storskär  Sthlm- Blidösundet- Slipen
Valkkyrian Tortraden
Måsen  Passbåt Blidö
Skärgårdsbuss + Gillöga Sthlm- Norra Ljusterö + alternerar på alla linjer

Vädret:
Mulet, Regn eller duggregn, Oförändrad temp (7)

Dagens händelser:
Varför inte värma upp kyrkor och samlingslokaler med elektriska element i stället för att elda i kaminer.


Här har man ordnat till en spektakulär "atombomb" för att soldaterna skall öva atombombsanfall. Donkeyman drar sig till minnes sin värnplikt för nästan 50 år sedan. Även då smällde man av oljefat och allt möjligt annat för att markera atombomb. Så skulle soldaterna kasta sig på marken, dra sin tältdel över sig och vänta tills det blev lugnt. Sedan var det dags för atomsanering innan fienden anföll. Men han kan inte påminna sig en så pass spektakulär markering som denna.


Donkeyman har visat många annonser för hattar och kepsar. Men se här - en äkta Stetson. Som man finner hos Stetson-specialisten Carl Axel.


Minns ni "Svanhild" som havererade härom veckan i Ålands Hav. Nu är bärgningen så pass färdig att man inom kort kan förklara vad det hela berodde på. Men än så länge - inte något spår av besättningen.


Detta år - 1954 - är det 40 år sedan man rev det klassiska Hotel Rydberg för att göra plats för utrikesdepartementet. Men ännu fanns det många äldre Stockholmare som minns etablissemanget med nostalgi. Det finns än i dag en del fasaddetaljer och inredning spridd runt om i Stockholm men det mest bestående minnet är nog maträtten Biff Rydberg som än i dag serveras på många krogar.


Detta är en annons som speglar den tidens anda. Köper ni en Standard så får ni en bil som även mamma kan köra. Men å andra sidan är det nog än i dag så att i många familjer kör hustrun enbart när maken har tagit några pilsner.


Detta var en annons som var införd på sidan för restaurangannonser. Och som följdes upp av flera restauranger som annonserade för just ostron.


Donkeyman väljer att avsluta denna Fredag med en annons från Bacchi Wapen som serverar ostron men också Danska Pillede Rejer (=Danska skalade räkor).


Inga kommentarer: