måndag 14 oktober 2019

Måndagen den 11 okt

Dagbok: 
Lagat belysningsledningen från land. Skrapat maskintoppen färdig och börjat skrapa i maskinkappen. Burit upp vattnet från maskinkölen. Gjort en nyckel.

Kommentar:
Dagboken för i dag är den 200:e sedan starten i våras. Och det är ännu en tid innan vi kan lägga säsongen 1954 till handlingarna. Häng med ...................

Vädret:
Uppehåll och klart. Något kyligare (5)

Dagens händelser:
Måndagens tidning var helt fullproppad med artiklar om kylteknik, djupfrysning och fisk. Samt annonser för olika kylföretag men också sådana som Findus hade helsidor.






Den här kartan vill illustrera hur vi Svenskar får tillgång till Nordens bästa fisk tack vare att vi kan få den djupfryst.


Som har framgått av flera tidigare blänkare plågas Kenya svårt av Mau-Mau gerillan. Här har myndigheterna kommit på en radikal lösning av problemet.


I Hanoi har nu de sista Franska soldaterna evakuerats. Och VietMinh har genomfört en stor segerparad genom staden.


Så avslutar vi med en tredje oroshärd. I Persien var det statskupp förra året (-53). Då störtades den folkvalda regereingen uinder ledning av Mossadeq. Kuppen var organiserad och ledd av CIA, dvs USA. Den direkta orsaken var att regeringen nationaliserat oljefälten och oljeindustrin. Nu pågår utrensningarna för fullt. Kuppen ledde i sin tur till Shahens regim som i sin tur ledde till revolutionen och ur den växte dagens prästestyrda Iran fram.


Inga kommentarer: