lördag 5 oktober 2019

Lördagen den 2 okt

Dagbok: 
Börjat skrapa skorstenen. Skrapat på maskintoppen. Fyllt på batteriet.

Kommentar:

Vädret:
Uppehåll och växlande molnighet, kyligt

Dagens händelser:
De som är intresserade av Svensk krigshistoria har givetvis hört talas om explosionen i Krylbo. Som förklarades med varmgång i ett lager. Men där också ryktena om sabotage cirkulerade redan från början. Understödda av att det fanns folk som tog på sig saken efter kriget. Så vitt Donkeyman vet blev väl aldrig detta klarlagt till 100 %. Nu år 1954 skall man i vart fall utreda saken en gång till.


Så en annons för ett av den tidens moderna byggmaterial. Siporex, eller lättbetong var byggstenen i många av den tidens byggen.


Tyskland blev som bekant delat i fyra ockupationszoner efter kriget. Nu har det gått 9 år och frågan är om Västtyskland skall erkännas som en självständig nation eller ej.


Detta är motorcykelfabrikat som den generationens ungdomar var högst familjära med. Här har vi en firma som har fullständig reservdelshållning och service.


Tradjazzen stod på sin höjdpunkt på den här tiden. Här ser vi två ungdomar som spelar i Pygme Jazzband. Förmodligen på en skoldans. Bägge skulle ha en lång aktiv karriär framför sig. Det är bäst att lägga till att resten av 50-talet skulle en ung man välja: Antingen var du "Rock´n Roll" och då hade du skinnjacka eller så var du "Dixie" och då hade du duffelcoat.


I går var det premiär på "Knäppupp 2" med Povel och gänget. Donkeyman presenterade ju föreställningen i går. Självfallet är det lysande recensioner i dagens tidningar. Här har vi inledningen till Svenskans recension.


"Knäppupp" spelade ju på Ideon-teatern under hela vinterhalvåret och i tält på sommaren. Ideon låg på Brunkebergstorg. Där låg också restaurang Gillet. Detta var på den tiden som Brunkebergstorg var ett levande torg mitt i en levande stadsdel. Här låg inte bara Ideon och Gillet, här vände busslinjerna mot bland annat Årsta, här fanns butiker och hantverkare. Massor av folk rörde sig på gatorna. 

Men det närmade sig slutet. Allt skulle rivas och man byggde upp en obebodd stenöken. (Det skall erkännas att på senare tid har man försökt få till lite liv i området). Knäppupp spelade på Ideon 1953-1968. 1969 revs både Ideonteatern och Hotell & Restaurang Gillet. Samt nästan allt annat runt torget och gatorna runt omkring. På tomten står i dag Hotel Sergel Plaza.

Men visst är det fyndigt av källarmästaren att koppla samman middag eller supé före och efter föreställningen. Samt lägga till lite extra underhållning. För övrigt - har ni tänkt på vilka enorma massor av grus som har schaktats bort från Brukebergsåsen. I naturligt tillstånd låg Brunkebergstorg nästan 20 meter högre än i dag. Och åsen fortsatte norröver förbi Sergels Torg och långt upp på Sveavägen.


Inga kommentarer: