söndag 6 oktober 2019

Söndagen den 3 okt

Dagbok: 
Laddat batteriet. Länsat maskinkölen. Div rengöringsarbeten.

Kommentar:
Man ligger fortfarande med ångan uppe. Därmed tar man belysning genom batteriet och kör lysmaskin vid behov. Som Donkeyman skrivit tidigare kopplade man sällan landström på den tiden. Det var enbart för arbetsbelysning när båten låg utan ånga. Notera också att man jobbar på söndagen. Vilket antagligen beror på att man vill utnyttja värme och belysning så länge som man ligger med ångan uppe.

Vädret:
Vackert väder, stigande dagstemperaturer

Dagens händelser:
Vi börjar denna söndag med en annons som täcker stort sett hela första sidan i dagens tidning. En ganska fin bild med en vacker flygel och en vacker kvinna. I den tidens anda.


En stor artikel över flera sidor skildrar "invigningen" av Göteborgs Universitet. Det är över 300 år sedan ett nytt universitet invigdes.


Det var många honoratiores närvarande vid invigningen. Med kungahuset i spetsen. Samt dessa fyra bemärkansvärdiga personer.


Stort zigenarbröllop i Tantolunden. Spektakulärt och en stor fest. Självfallet måste tidningarna rapportera.


Härom dagen rapporterade Donkeyman om Svenska Dagbladets revolutionerande telesättningsmaskin. Så här fungerar det.


Här har vi en debatt som rasade i många år. I vart fall i 30 år till efter detta skrevs. Fartygsbefäl och "vanligt" sjöfolk var trötta på att man sände unga ligister till sjöss "för att det skulle bli folk av dem".


Inga kommentarer: