lördag 12 oktober 2019

Lördagen den 9 okt

Dagbok:
Öppnat armaturen på pannan. Tagit isär donkeypumpen. Börjat göra kölrent.

Kommentar:
När Mäster har öppnat armaturen innebär det att han lossat ventilbrösten och lyft ut dem, sedan har han öppnat locken på backventilerna och lyft upp käglorna. Avsikten är att slipa ventiler och packa om lock och ventilspindlar.

Vädret:
Mulet, tidvis regn, oförändrad temperatur.

Dagens händelser:
Det är nu nästan 10 år efter kriget men fortfarande sitter många Tyska krigsfångar fortfarande i Sovjetiska fångläger. Här har vi en Tysk soldathustru som är bosatt i Sverige och efterfrågar sin man.


Så pågår ännu en av otaliga Engelska strejker. På den tiden och ända fram till Margareth Thatchers dagar var det strejk på strejk i det landet. Som ung sjöman minns Donkeyman mycket väl att det blev "strejkledigt" med jämna mellanrum när man låg i Engelska hamnar.


Caryl Chessman var en långkörare i pressen. Han dömdes till döden 1948. Så skrev han en bestseller i fängelset och blev därmed världskänd. Sedan blev det uppskov på uppskov men slutligen avrättades Chessman i San Quentins gaskammare år 1960.


Ny väg invigs mellan Malmö och Lund. Och det är inte småtterier. Man har kostat på sig en rejäl "Autostrada". Den moderna tiden bryter in.


Fredman låg på Råsundavägen. Det var Solnas mest populära ställe i massor av år. Detta var ju långt innan Solna Centrum var byggt utan det var ställena i Råsunda som gällde. Plus självfallet Lorry i Sumpan. Fredman existerar än i dag men dess värre har den blivit Kinarestaurang. Fast det påstås vara en bra Kinakrog som har karaktär av kvartersrestaurang. Donkeyman har dess värre inte satt sin fot i den lokalen sedan 70-talet. Ser vi till notisen nedan så är det inte att förvåna sig över att många ansåg Fredman som en "styggelse" år 1954.


Som Donkeyman rapporterade härom dagen har dragkampen om posterna i Stadshuset börjat efter valet. Det går inte att undanhålla läsarna denna fyndiga teckning med tillhörande poem. Här ser vi tydligt var skiljelinjen går.


Inga kommentarer: