fredag 1 november 2019

Fredagen den 29 okt

Dagbok:
Skurat resten av LT linjaler och piston samt pistonglanden. Satt an LT gejdern. Gjort ren och satt upp HT slidglanden.

Kommentar:
Nu har Mäster satt upp bägge gejdrarna. Den gejderkam som Mäster har tillverkat är en liten plåtkam som sitter fastskruvad nedtill på gejdskon. Varje gång kolven vänder i sitt undre läge doppar den här plåtkammen i en liten behållare med oljeblandat vatten och så drar den upp emulsionen på gejdplanet.

En ångmaskin smörjs med så kallad compounderande olja. Detta är en olja som behåller sin smörjande förmåga om den blandas med vatten. Den bildar då en ganska seg emulsion. Samma olja används också till äldre typer av propellerhylsor. Till exempel en sådan som sitter i Blidösund.

Cylindrarna smörjs däremot med en typ av olja som inte kan emulgera med vatten. Detta därför att den ju måste skiljas ut i hotwell/ kaskadtankens filter. Den får ju inte följa med in i pannan därför att då kan den skapa en isolerande beläggning.

Vädret:
Växlande molnighet, uppehållsväder, mildare

Dagens händelser:
Ernest Hemingway har tilldelats årets nobelpris i litteratur. En mängd artiklar i dagens tidningar berömmer författaren och Donkeyman kan bara hålla med. En av mina favoriter. Detta var en tid när författare som man hade hört talas om kunde få Nobelpriset.


Detta var en tid när regleringen av Nedre Norrmalm hade debatterats fram och åter i många år. Och skulle debatteras i ännu flera. Donkeyman minns den berömda "Riksgropen" när man schaktade bort en stor del av Brunkebergsåsen och det var en bråddjup ravin under det som skulle bli Hötorgscity, Sergels Torg och området runt Brunkebergstorg. Den gången var Drottninggatan stadens huvudgata och självfallet ämne för omfrattande diskussioner


Korka upp en god whisky medan du läser vidare. Varför inte prova en Canadensare.


Nu har man ju bestämt sig för var den kommande broförbindelsen till Tjörn och Orust skall placeras. Lysekils stad föreslår nu en färja som skall möjliggöra en sammanhängande kustväg. Först som ettt provisorium Lysekil- Orust och senare i stället Lysekil- Fiskebäckskil (som ju är där färjeförbindelsen går än i dag.


Fotbollsförbundet föreslår en del ändringar i seriesystemet. Det är för mycket att 3 lag av 12 flyttas ned var säsong. Men man är ännu inte framme vid att föreslå den riktigt stora förändringen som trots allt bara låg ett par år i framtiden. Nämligen att vända på säsongen så att man börjar på våren och avslutar serierna på hösten. Ännu detta år 1954 börjar man på hösten, har sedan 6 månaders vinteruppehåll och spelar färdigt på våren.


TV är ännu is sin späda början. Men man har trots allt regelbundna sändningar. Se dagens TV-program. En hel timme.


Det har varit en olycka i "Riksgropen". En grävmaskin har vält men maskinisten gjorde ett djärvt språng ut ur maskinen och räddade livet.


Inga kommentarer: