fredag 22 november 2019

Fredagen den 19 nov

Dagbok: 
Slipat in och satt in ventilerna till länsvatten och sanitetspumparna. Fått ombord  och monterat batteriet. Slipat och mönjat bordläggningen och en del spant på SB sida i maskinrummet.

Kommentar:
Nu har det blivit kallgrader men eftersom man på den tiden inte hade landström nog för att driva några potenta värmekällor så jobbade man nog vidare i kylan. Men håller man maskinrumsdörren stängd så ligger nog temperaturen ändå på plussidan där nere. På den tiden riggade man emellanåt ett fyrfat med glödande kol eller en fotogenkamin men då fick det nog vara en längre och mer ihållande köldknäpp.

Vädret:
Mulet och uppehållsväder, något kyligare (-3)

Dagens händelser:
Donkeyman börjar med en Rättelse. För ett par dagar sedan publicerades en notis om en nybyggd bogserare från Hammarbyverken. Då påstod undertecknad att det gällde Stockholms Hamns "Sterkodder". En uppmärksam läsare har påpekat att den byggdes 1953 på Finnboda.
 http://www.tugboatlars.se/Starkodder.htm

Detta gällde Söderhamns nya hamnbogserare "Garpen". Rätt skall vara rätt.
http://www.tugboatlars.se/Garpen.htm

Så till dagens händelser:

Det har varit stor invigning av ortens nya skola ute på Utö. Till och med ecklesiastikministern (= utbildningsminister) var närvarande.


Ett trist 10-årsjubileum. Det är alltså 10 år sedan som Gotlandsbåten "Hansa" torpederades och sjönk. Det var bara 2 överlevande medan 84 försvann i djupet med båten. Men dessa två träffas vart år på dagen för torpederingen. Den ene har avancerat till kapten i Gotlandsbolaget och den andre till Överstelöjtnant i armén.


Här är en skildring från en dramatisk utryckning för en barnmorska. Färden gick med helikopter, tåg och sedan 9 timmar efter körrenar. Men det var inte bara i Lappland som den här sortens dramatiska skjutsar ägde rum. I Stockholms skärgård skedde det då och då att man hade sjuktransporter i iseka över isar och genom vakar. Detta skedde långt fram i tiden. Donkeyman minns en liknande transport som vi väntade på i isrännan och plockade upp och då var året 1970.


Donkeyman hade ett reportage från Karesuando i går. Men man kan inte nämna den platsen och utelämna Lars Levi Laestadius. Här har det pörte som han hade som prästbolig i nära 25 år blivit fullt restaurerat.


På måndag öppnas Tunnelbanan Stureby- Högdalen. Men det sker en mängd med andra linjeförändringar också. Som självfallet rapporteras i tidningarna.


Kejsare Haile Selassie har nu lämnat Sverige och rest till Norge för statsbesök där. Och sänt ett telegrafiskt tack från gränsstationen i Charlottenberg.




Inga kommentarer: