söndag 10 november 2019

Söndagen den 7 nov

Dagbok:

Kommentar:

Vädret:
Först mulet och regn, sedan uppklarnande och kyligare (5)

Dagens händelser:

Charterturismen med flyg hade ännu inte slagit igenom. Men man åkte ändå till Kanarieöarna och andra kända platser. Fast med båt. Här är ett förslag på kryssning.


Donkeyman har tidigare vid flera tillfällen rapporterat om Comet-planen. Den Engelska industrins stolthet. Nu har man klarlagt orsaken till de haverier som skett och de består av ett konstruktionsfel. Fönstren i flygplanet är fyrkantiga, plus brister i materialet. Det går inte att få fyrkantiga fönster att hålla för det här ändamålet. Se på dagens flygplan - alla är mer eller mindre ovala, i vart fall inte några skarpa hörnor. Nu skrotar man alla flygplanen och gör en enorm förlust. 

Men med facit i hand vet vi att man inte gav upp projektet. Hela planet konstruerades om och var klart för trafik igen 1958. Olyckligtvis kom Boeing med sin 707-modell bara någon månad efter att Comet hade kommit på vingarna igen. Och 707 var ännu snabbare och större så Comet försvann ur marknaden ganska snart.



Gränshandel mellan de Nordiska länderna har alltid förekommit och är en stor sak än i dag även om det just nu är mest Norrmän som reser till Sverige.


Staten Israel var långt ifrån så kontroversiell den gången som nu. Men här har vi en Dansk General som varit FN:s observatör i Palestina och som får peppar för att han ansetts för arabvänlig.


 Regeringen är oroad över att LO-förbunden har för stora avtalskrav. Detta skulle skada landets ekonomi.



Det är ju gåsatider och självfallet måste restaurangerna erbjuda gåsmiddag. Men en intressant iakttagelse man gör när man läser den tidens restaurang- och nöjesannonser är att de så kallade "utvärdshusen", dvs värdshus och danspalats utanför själva staden förekom i större antal än i dag och det var långt ifrån bara sommaretablissemang.


Inga kommentarer: