onsdag 13 november 2019

Onsdagen den 10 nov

Dagbok: 
Slutat slipa utblåsningskranarna. Slipat direkten. Tagit isär två st reduceringsventiler och fem st värmeledningsfällor. Putsat stängerna till slidrörelserna. Emottagit delar från Renströms.

Kommentar:
Direkten är den ventil som öppnar ånga direkt till lågtrycks cylinder. Den använder man om man vill röra på maskin ifall högtrycks cylinder stoppat i dödläge. Stängerna till slidrörelsen är antagligen de två platta stänger som går på utsidorna av excenterskivan till slidstångens tvärstycke. Kanske också motsvarande som går från excentern till omkastningsbommen. Dessutom ser de över reduceringsventiler och ångfällor till värmesystemet.

Vädret:
Hård vind, mulet och regn, oförändrad temp. Stormvarning för hela kusten Bohuslän- Kvarken.

Dagens händelser:
Donkeyman har tidigare under året tagit upp de pågående processerna mot senator McCarthy som vi nu i efterhand vet förstörde tiotusentals Amerikaners liv genom ihärdiga kommunistanklagelser. Nu har han varit i blåsväder hela året - men han har också anhängare.


Det har släppts en stor mängd med dokument som Engelsmännen fått tag på i Tyskland efter krigsslutet. Bland annat kommer det fram att Tyskland assisterade Ryska u-båtar under Finska vinterkriget. Men som vi också vet - i fortsättningskriget stod de på olika sidor.


Varför inte en ny kostym till jul. Ströms skrädderi ordnar saken. Men 425 spänn för en svid år 1954 var nog väl kraftigt för folk flest. Vi snackar om en halv månadslön eller så. Fast Ströms har väl alltid varit en bit upp på skalan när det gäller ekipering. Inte lyxigast men inte heller billigbutik.


Även i dag är en stor del av tidningen vikt åt temat Sydamerika. En av de verkligt stora Svenska aktörerna därstädes var Johnsonlinjen. Vi visade deras linjenät nyligen. Här är en annan annons.


Detta var ett tema år 1954 och är så än i dag. Ordentliga däck måste man ha i vintertrafiken.


Donkeyman har tidigare konstaterat att det är påfallande kort tid mellan tågolyckorna och haverierna till sjöss på den här tiden. Här har vi en nästanolycka som kunde blivit allvarlig.


Det måste också till ordentligt batteri i bilen om man skall köra på vintern. År 1954 var inte batteritekniken i närheten av vad den är i dag och det var mycket pysslande med just batterierna.


På Söndag skall Vällingby Centrum högtidligen invigas. En stor händelse. SvD inbjuder till bussightseeing i de nya stadsdelarna. För övrigt var en ung Donkeyman också närvarande på den högtidliga invigningsdagen. Liksom "resten av Stockholm". Åtmindstone kändes det så.


År 1954 fanns det bara några få ishallar och konstfrusna banor. Därför var anläggningar som den i Vålådalen platser för försäsongsträning i Hockey, Bandy, Längdskidor och Skridsko. Här fanns det vinter. Donkeyman som alltid varit intresserad i Bandy minns mycket väl att även mindre klubbar reste till Hälsningland, Dalarna och andra platser där det fanns vinter. Norrbotten var en populär träningsort för Stockholm Bandylag.


Inga kommentarer: