lördag 2 november 2019

Lördagen den 30 okt

Dagbok: 
Gjort ren och satt upp LT slidglander. Satt an alla balanslagren och stödlagret till dito.

Kommentar:
Balansen är de kopplade bommar som drivs av LT tvärstycke. Denna driver i sin tur maskinmatarpumpen, luftpumpen, maskinlänsen och sanitetspumpen. Balansen ligger i två stödlager och så är det ett antal smålager både mot tvärstycket och pumpdrivningarna. Allt detta har Mäster gått över i dag.

Det vill säga, som vi har konstaterat tidigare har han kopplat ned allt sammans och undersökt lagren. Han hat också tagit ned alla pumpar för ett par veckor sedan och skickat en delar på land för översyn tidigare, det är säkerligen några detaljer till de här lagren som varit på verkstad. Mäster har också kontrollerat lagertappens rundhet, eventuellt putsat tappen med oljad smärgelduk. Om den inte är riktikt rund kan en skicklig maskinist runda den med en fin planfil och så putsa den efteråt. Det blir inte 100% men absolut tillräckligt bra.

Mäster har denna dag slutligen justerat lagerspelen och monterat ihop allt sammans till funktion igen.

Vädret:
Från efternatten regn, frampå dagen uppklarnande, milt (8)

Dagens händelser:
Donkeyman börjar dagen med en annons från Arbrå verkstad som tillverkar snöplogar i olika modeller. Det är dags att se över utrustningen nu inför vintern.


Det vi gärna glömmer i dagens "moderna" samhälle är att år 1954 eldades en stor del av stadens fastighter med ved eller koks. Donkeymans föräldrar hade in på 60-talet vänner som bodde omodernt, det vill säga med vedspis och kakelugn. Detta mitt uppe på Söder.


Ytterligare ett fartygshaveri. Denna gång är det "Kiruna" som har kolliderat med "Naven" i Öresund i närheten av Drogden. "Naven" sjönk men alla ombord räddade sig över till "Kiruna". Sedan gick "Kiruna" in till Köpenhamn och lämnade de skeppsbrutna på land. 


Nu kommer efterspelet till den stora hamnarbetarstrejken i våras. Det skall bli rättssaker både i Stockholm, Göteborg och flera andra hamnstäder.


Världens första fyrskepp lades ut år 1732 i mynningen till River Thames utanför London. Under 1800-talet och det tidiga 1900-talet fanns det många fyrskepp runt om i världen. Sveriges sista fyrskepp "33 Sydostbrotten" drogs in 1970. Den flitige tecknaren BRISCO gör en hyllning till fyrskeppen nu år 1954. Detta med anledning av att de kvarvarande fyrskeppen just har moderniserats.


Nu när vi närmar oss slutet på Lördagens filosoferande så kan det vara på sin plats att spilla upp en Gin & Tonic. Här har vi ett förslag till Gin.


Denna vecka har man Ostronvecka. Men till ostron är väl inte GT den mest välsmakande drycken.


Självsäkra coacher från Canada och England har uttalat sig. De har inte riktigt följt med i timmen. Detta var när den Sovjetiska idrotten slog igenom på allvar i världen och just i början av "The Big Red Machine" som kom att dominera världshockeyn i många år.


Inga kommentarer: