tisdag 19 november 2019

Tisdagen den 16 nov

Dagbok: 
Satt ihop luftpumpen färdigt. Filat länklagertapparna. Satt in Zinktackor i pannan. Fått pannan färdigt rengjord.

Kommentar:
Zinktackor används på många platser för att undvika korrosion. På utsidan av skrovet är det fastsvetsat zinktackor. Men sådana sitter också inne i pannan och inne i alla kylare och kondensorn. Skälet är att man vill undvika att materialet fräts upp av galvaniska strömmar. Därmed använder man zinktackor som "offeranoder". Zinken blir det minst ädla materialet i systemet och fräts därmed upp först.

Vädret:
Uppehållsväder, övervägande klart, något kallare (0)

Dagens händelser:
Dagens stora nyhet är den Etiopiska kejsarens statsbesök i Stockholm. Haile Selassie var vid det här besöket 62 år gammal. Han var kejsare 1930-1974. Etiopien var ockuperat av Italien 36-41 och under de åren blev han mycket populär både i sitt eget land men också i Europa. År 1975 skedde en militärkupp och kejsaren blev avsatt och antas ha blivit mördad av kuppmännen. Som senare kom att beskyllas för folkmord.



"Tumba-Tarzan" var en smågangster som höll sig undan i skogarna på Södertörn. När det blev för "hett" där tog han sig till Roslagen. Han var en friluftsman och vid den här tiden höll han sig undan från polisen i mer än ett halvår. Han försörjde sig genom inbrott i sommarstugor. Tidningarna utnämnde den här småtjuven till "Sveriges farligaste brottsling" och polisuppbådet som jagade honom var enormt. När han slutligen åkte fast fick han tre års fängelse.


Donkeyman kan inte undanhålla denna annons som visar en supermodern kassaapparat där mekaniken är tillverkad i Schweiz.


En matros har tydligen råkat illa ut i Göteborg. Eller så har han helt enkelt bara "driftat". Det framgår inte. Men tidningarna rapporterade om den här sortens händelser ganska ofta.


Vi avslutar dagens tidsbilder med ett särdeles tidstypiskt reportage om en frälsningsofficer från Sydafrika. Detta vittnar om den tidens syn på den här sortens frågor.


Inga kommentarer: