torsdag 14 november 2019

Torsdagen den 11 nov

Dagbok:
Slipat in ventilen och satt upp maskinpådraget. Packat fast stora ångröret. Diverse putsning och rengöring.

Kommentar:
Det är inte något enkelt jobb som Mäster har gjort i dag. Han har slipat in ventilen i maskinpådraget. Eller manöverventilen som många skulle säga. Det är en så kallad dubbelsätesventil. Den har två stycken tätningsytor på käglan, en övre och en nedre. Bägge skall stänga och öppna samtidigt - och det måste vara tätt när den är stängd. Orsaken är att man vill ha en kort rörelse från stängd ventil till fullt öppen. Skulle det ha varit en traditionell ventil hade man behövt skruva flera varv på manöverraten när man manövererade. Gå ned i maskin på Blidösund och se, det är mindre än ett halvt varv från stängd till fullt öppet.

En del båtar har spjällventil i stället vilket också ger en kort rörelse. (Waxholm, G VII, Storskär, Mariefred är exempel på detta).

Problemet med slipningen är att få bägge tätningsytorna att täta samtidigt. Och denna ventil måste också vara tät. Läcker den blir det svårt att få maskin att stå still i rätt läge. Dessutom fyller man maskin med ånga vid stillastående vilket kan leda till att det samlas kondens i maskin, den kan till och med bli svår att få i gång om man har otur. Man måste starta med försiktighet och med öppna dräneringar.

Vädret:
Kraftig vind, mulnande och regn, mildare

Dagens händelser:
Vi börjar dagen med en märklig händelse från Göteborg. En lastbil som skulle tippa grus ned i lastrummet på en skuta kom att rulla bakåt och sänkte hela skutan.


Varför inte fira torsdagen med att gå och dansa. Det var dans på många platser i staden på den tiden. Här är bara ett litet urval av dagens dansannonser.


Hembiträden var fortfarande vanligt år 1954. Här söker man "ett redigt fruntimmer". God lön och heltidsanställning. Vad kan man begära mer.


Här har det varit konflikt ombord. Chiefen har fattat agg till kapten och "satt dit honom". Men "svinhugg går igen" och nu har chiefen dömts för mened i stället.


Så stänger vi fönstret till 1954 för i dag med en annons som började bli vanlig på den här tiden. Detta var en kampanj som skulle vara i kanske 20 år framåt med målsättning att få ned konsumtionen av brännvin och i stället styra över den till svagare drycker.


Inga kommentarer: