fredag 15 november 2019

Fredagen den 12 nov

Dagbok:
Knackat rost och skrapat panngaveln. Filat och slipat tapparna till slidrörelserna. Tagit ut zinktackor, luckpackningar med mera från pannan. Varit hos skeppshandlaren och handlat diverse till pannan.

Kommentar:
Mäster har varit på shoppingtur igen. Tydligen har han köpt zinkar och manluckspackningar till pannan. Det framgår inte om han har köpt packning på rulle för att sy manhålspackning själv eller om han har köpt färdiga packningar. Det mest troliga är att han sydde själv för att det blev billigare.

När Donkeyman blev chief ombord 1971 fanns det metervis med manhålspackning på rulle ombord. Så Donkeyman sydde packningarna själv i några år för att använda upp det material som redan fanns ombord.

Så har han filat tapparna till slidrörelserna. Detta är den svaga punkten i Flodmans slidstyrning och en stadig källa till irritation. Några av de här tapparna slits snabbt och blir ovala, speciellt de på bommen. Nu rundar Mäster dem igen. Vilket är ett standardjobb på de där maskinerna. Ibland fick man ta till en tillfällig "quick fix" under säsongen. Då kunde man ta ut tappen, vrida den 90 grader och sätta in den igen. Då blir det lugnt en tid framöver. I nödfall kan man också stoppa in bladmässing för att ta väck glappet. Enda sättet att få ordning på detta är att ta hela rasket till verkstad. Vilket egentligen förvånar att Mäster inte har gjort då han ju är så noga med allt annat.

Vädret:
Uppklarnande, uppehåll, kyligare

Dagens händelser:
Som sig bör inleder vi med dagens kungliga nyhet. Kungen och Drottningen har varit på sin höstferie i Italinen och så har de rest hem med tåg. Varvid Kungen firade sin födelsedag ombord i tåget.




Som tidigare nämnts sker den stora dagen i Vällingby på Söndag. Man inviger inte bara Centrum utan hela den nya staden. Dagens tidning innehåller ett antal helsidor med reportage från Vällingby samt en mängd med intressanta artiklar. Men det är allt för mycket för att rymmas här i bloggen. Så Donkeyman saxar bara lite bilder. Se till kartan nedan, det vore kul att ta ett varv där ute och se hur många av de här butikerna som är kvar så här 65 år senare.




Dagens utrikesnyhet är senatsförhören gentemot senator McCarthy som orsakat uppträden i senaten.


 Ny slirre till helgen - Röda Sigillet gör kvalitetsslipsar. Löp och köp.

 Norstedts lanserar en ny och påkostad familjebibel med de klassiska illustrationer som gjordes av Rembrandt på sin tid.



Inga kommentarer: