måndag 4 november 2019

Måndagen den 1 nov

Dagbok: 
Skavt in och satt an ramlagren. Huggit upp smörjränderna och tagit blyavtryck. Tagit ned strålkastaren. Bundit över maskintelegrafen, ångskorstenen, ångvisslan, sug- och luftrören samt tätat kring skorstensbröstet. Skrapat och mönjat batterilådan. 

Kommentar:
Detta har varit en synnerligen produktiv måndag. Att skava in ramlagren innebär att Mäster har tagit upp båda lagerhalvorna, märkt lagertappen med markeringsfärg, så har han provat lagerhalvorna mot denna. Därefter har han skavt in dessa så att anliggningsytorna blivit korrekt. Därefter har han monterat underhalvan igen, lagt blytråd på tappen och monterat överhalvan. När han sedan har tagit upp överhalvan igen mäter han med mikrometer hur långt blytråden har pressats samman, därmed vet han lagerspelet. Sedan kan han vid behov justera detta med att lägga i eller ta bort mellanlägg så att spelet blir det önskvärda. Före slutmontering har han sedan huggit upp smörjspåren med hjälp av spårmejslar.

Att göra detta på fyra lager i löpet av en enda arbetsdag betyder nog att lagren var i god kondition och att det inte behövdes några större justeringar.

Med sug- och luftrören förstås alla ventilatorer på taket. Runt ytterskorstenen finns också en ventilationsspalt. Allt detta måste tätas inför vinternas kalluppläggning. Man måste undvika allt kallras ned i maskinrummet men också in i resten av båten under vintern.

Med tanke på hur mycket man har hunnit med denna dag ligger misstanken nära att däck har varit uppe på taket och hjälpt till.

Vädret:
Tidvis molnigt, uppehåll, kyligare

Dagens händelser:
Redan nu får vi återkomma till den Svenska ångaren "Naven" och dess haveri i Öresund. Redan nu har vraket blivit påseglat av ännu ett fartyg, nämligen den Finska ångaren "Raila".


I dag 65 år senare är det lätt att glömma bort att Israel i början var ett Socialdemokratiskt projekt. Många ungdomar från hela Europa reste dit för att jobba som volontärer på Kibbutz. Men självfallet var invandringen också omfattande.


Winston Churchill skulle snart fylla 80. Nu samlar man till en folkgåva till den store mannen. Bidrag sänds från hela världen.


Stadens enda konstfrysta hockeybana fanns på Stadion. Nu har man öppnat för säsongen. Hockeyklubbarna är inte sena att börja träningen på is.



Inga kommentarer: