lördag 31 augusti 2019

Lördagen den 28 aug

Dagbok: 
Avg Sthlm kl 13,45. Ank S-öra kl 18,30
Gångtid 4 tim 45 m. Rundgång 15 m.
5 hl slagg.

Kommentar:
Jag fick ett mail med frågor om kommunreformerna. Så här var det.

År 1952 slog man ihop ett stort antal landskommuner och gick från 2281 kommuner till 816. I närområdet slogs Frötuna och Rådmansö ihop. Liksom Roslags-Länna och Roslags- Kulla.

År 1971 följde nästa reform. Fram till dess reform hade man städer, köpingar, municipalsamhällen och landskommuner. Nu infördes enbart kommuner och antalet blev 282. Ungefär 10 år senare gjordes en del gränsjusteringar. I Blidös närområde hade man slagit ihop Vaxholm och Österåker men det blev skilsmässa igen. Men med annorlunda gränser.

Norrtälje kommun slutligen. Före 1952 bestod det som nu är Norrtälje av mer än ett dussin kommuner. Men slutresultatet blev Norrtälje storkommun år 1971. Den gången slog man ihop Norrtälje stad med Blidö, Frötuna, Häverö, Roslags-Länna, Sjuhundra, Rimbo och Väddö landskommuner. Flera av dessa var resultat av tidigare sammanslagningar redan 1952.

Donkeyman hade ett långt inlägg om den här saken i denna blogg på våren.

Vädret:
Uppehåll och mulet, oförändrad temperatur.

Dagens händelser:

Här erbjuder man åkare att lämna anbud på snöröjning. Intressant och tidstypiskt är att man önskar både hästskjutsar och lastbilar.









Flera privatskolor har inte helt fyllt klasserna trots att höstterminen börjar till veckan. Så här krävs annonsering.
 







Staden har beslutat att sänka drosktaxorna. Men det medför också lönesänkning för chaufförerna som alltså önskar öka provisionen. Samtidigt medför det sämre lönsamhet för droskägarna. Samt nya avtal eftersom förutsättningarna ändras. Hårda förhandlingar blir följden.







En obehaglig olycka. Som var ovanlig både då och nu. Men det var nog mycket vanligare på den tiden att artister som framträdde högt över marken inte hade skyddsnät.




Detta var en tid när officersyrket hade betydligt högre status än numera. Stort intresse riktades mot utexamineringen av nya officerare. Här arméofficerare från Karlberg.













På 50-talet var "Londonsmogen" en känd företeelse. London var på den tiden uppvärmt genom kol eller koks där varje lägenhet hade sin kamin. Så hade man omfattande trafik. Vid vissa tillfällen alstrade River Thames alstrade tät dimma. En blandning av alla tre förhållandena plus väder som "lade ett lock" över staden innebar en totalt ogenomtränglig "smog". Det finns tillfällen när sikten inne på Londons gator var under 1 (en) meter. Ute på Heathrow var det nog inte så ogenomträngligt eftersom planet trots allt kunde landa men ändå. Det går säkert att googla fram skildringar av "smogen" när det var som värst. Renare eldningsmetoder och renare fordon har gjort att detta är historia numera.
 



Även om Österrike ofrivilligt hamnade på Tysklands sida i kriget tack vare "Anschluss" så var man del av den förlorande sidan. Samt ockuperades med ungefär samma restriktioner som Tyskland fick. Därav detta krav från Österrikes sida.







En intressant iakttagelse från 1954 var att kräft- och surströmmingspremiärerna i stort sett sammanföll. Numera ligger surströmmingen något senare än kräftorna. (Men inte mycket). Fast å andra sidan har bägge premiärerna förlorat lite av sin magi tack vare nya handelsregler.





Inga kommentarer: