torsdag 22 augusti 2019

Torsdagen den 19 aug

Dagbok: 
Avg Sthlm kl 13,10. Ank S-öra kl 18,30.
Gångtid 5 tim 20 m. Rundgång 15 m.

Justerat strålkastaren.

Kommentar:
Nu börjar det bli rejält mörkt på kvällarna och då behövs strålkastaren. Donkeyman har ju tidigare beskrivit den gamla kolstavsstrålkastaren som ännu var i drift. Denna behövde justering och trimning med jämna mellanrum. Detta har uppenbarligen Mäster gjort denna dagen. Antagligen har han utfört jobbet efter ankomst Söderöra för att det skall vara rejält mörkt när han provar sig fram till ett gott resultat.

Vädret:
Tidvis molnigt men uppehållsväder. Något varmare (19)

Dagens händelser:
- Den så kallade "Klubben" i Sandhamn, det vill säga KSSS, genomför en omfattande utvidgning av sitt klubbhus över vintern. Nybygget skall invigas till säsongen 1955.

- Metallarbetarstrejken fortsätter i Tyskland. Det har varit våldsamma sammanstötningar mellan polis och strejkande i München.


Detta var en tid när flyget fortfarande var förbehållet "de med pengar". Medan "vanligt folk" förflyttade sig med tåg och båt. Till exempel till England.







Polisbåten "Silvergrogg" patrullerade Stockholms hamnområde och de hade mycket att bestyra under sommarhalvåret.









Sjömnasskolan i Stockholm försenas ytterligare.






Inför skolårets början annonserar många utbildningsinstitut efter elever. Antagligen därför att man inte lyckats fylla ut alla platser. Här är bara ett litet utval av dagens annonser.






Visumreglerna för att ta sig till Leipzig har modifierats så att det blir enklare att resa. Donkeyman minns mycket väl en tid när det var passkontroller vid alla gränser och ett stort antal länder krävde visum. Dessutom var det olika valutor i alla länder. Växlingskontor var en stor industri. Men även om det inte är någon avsikt att skriva politik i denna bloggen så måste Donkeyman ändå förvåna sig över att det finns så många som önskar skrota EU och återvända till den tidens tillstånd. Men så klart - de allra flesta har väl inte egna minnen från den tiden.





Det mest typiska för England under 50- och 60-talen var att det utbröt strejker hela tiden. Mot det ena eller det andra och ibland för något.






Kort skildring av ett uppdrag för "Silvergrogg"






Även järnvägen rationaliserar så smått.





Inga kommentarer: