fredag 2 augusti 2019

Fredagen den 30 juli

Dagbok: 
Avg S-öra kl 6,15. Ank Sthlm kl 11,25.
Avg Sthlm kl 17,30. Ank N-sund kl 21,50
Gångtid 9 tim 20m. Rundgång 30 m.
5 hl slagg. Kolat 100 hl.

Kommentar:

Vädret:
Molnigt, någon regnskur, oförändrad temperatur

Dagens händelser:
- Storbrittanien har nu beslutat att utrymma hela zonen kring Suezkanalen. Man har hållit denna sedan Suezkriget för ett par år sedan. Det är hela 80.000 man som skall tillbaka till UK. Men man skall behålla alla anläggningar så att trupperna snabbt kan flyttas tillbaka om så behövs.

- En undersökning hos Uppsala universitet har kommit fram till att ungefär 150 barn i åldern 3-10 år drunknar vart år i Sverige. Motsvarande tal hos våra Nordiska grannländer ligger på samma nivå.

- Den Svenska Handelsflottan har nu fått sitt första turbindrivna fartyg. Det heter "Soya-Atlantic" och är ett nybygge från Kockums i Malmö. Fartyget är ett kombinerat malm- och tankfartyg. Tanken är att man skall gå Narvik- USA med malm och sedan i retur Karibien- Europa med olja.

- Men det finns även gamla fartyg i den Svenska Handelsflottan. Ångaren "Frideborg" hemmahörande i Landskrona har vid besiktning fått en lång radda med anmärkningar. Fartyget har inte fått nyttjandeförbud utan rederiet har givits en tidsfrist innan Fartygsinspektionen skall besiktiga bristerna på nytt.

- Allsvenskan i Fotboll börjar på Söndag. Matcherna i första omgången blir: Djurgården- Halmstad, IFK Göteborg- Malmö FF, Helsingborg- Kalmar, Norrköping- GAIS och Sandvikens AIK- Degerfors. Matchen AIK- Hammarby kommer att spelas senare.


Eftersom Dunlop kör en annonsserie med de olika Svenska Riksvägarna så kopierar Donkeyman dessa så att vi nostalgiskt kan påminna oss om de gamla vägnumren. Här presenteras Riks-sexan.





Detta måste vara ett fynd för en seglingsentusiast som är försedd med kapital




Här öppnas möjligheten till ett bra utlandsjobb. Sverige hade mycket verksamhet i Sydafrika på den tiden. Vilket även Donkeyman upplevde 20 år senare under sin tid i Red AB Transatlantic.




Dior har haft presenterat lite om höstmodet




Känner ni igen den här bron. Som var under byggnad år 1954. Ångbåtsentusiaster av i dag har rest under den på sin väg mot Baggensfjärden och södra skärgården. Men de flesta har väl passerat över bron på väg mot Värmdö.




Ett litet klipp för att illustrera stämningen i Egypten som väntas  lätta genom den ovan nämnda utrymningen av de Brittiska garnisionerna.



Inga kommentarer: