torsdag 15 augusti 2019

Torsdagen den 12 aug

Dagbok: 
Avg Sthlm kl 13,10. Ank S-öra kl 18,30.
Gångtid 5 tim 20 m. Rundgång 15 m.
4 hl slagg.

Satt upp ett fotsteg på förkant HT kolonn

Kommentar:
Detta fotsteg är antagligen det som sitter där än i dag. På förkant av huvudmaskin akter om panndurken. Det underlättar att flytta sig från manöverdurken til baksidan av maskin. Man behöver inte kliva ned på panndurken och upp igen.

Vädret:
Klart förutom enstaka regnskurar. Oförändrad temperatur.

Dagens händelser:
- Öresundsbolaget har beställt en ny färja till leden Malmö- Köpenhamn från Aalborg Verft. Den skall bli snarlik den färja som redan ligger i beställning till samma led. Fartyget skall få maskineri från NOHAB i Trollhättan. Med 4000 hästkrafter skall överfarten ta ungefär 1 tim 30 min. Det blir plats för 1200 passagerare och 10 bilar. I restauranger och cafeterior skall det finnas plats för 575 personer. En nyhet är att det planeras ett "torg" med kiosker och butiker. Leverans blir 1956.

- Strejkerna i Tyskland förvärras ytterligare. I Hamburg där allt började syns inte någon avtrappning, snarare tvärtom. I Bayern strejkar nu 120.000 metallarbetare och det rapporteras om hårda sammandrabbningar mellan strejkvakter och polis.

- En eldare på ångfartyget "Frideborg" av Landskrona blev hårt brännskadad av en sticklåga från fyren. Fartyget har gått in till Nynäshamn där han har hämtats av ambulans och blivit förd till Karolinska Sjukhuset.

Jobb hos Scania är kanske inte så illa. Se denna annons.




På den tiden var det många annonser om lägenhetsbyten i dagstidningarna. Kanske de här två bytesannonserna var i vad man kan kalla "det övre skiktet".



Då som nu drog travet stor publik. Men se här vilka kommunikationer som erbjöds till Solvalla år 1954. Fem tågavgångar Stockholm C till Solvalla. Spårvagn 15 till Sumpan och buss 82 från tunnelbanan i Abrahamsberg.




Denna notis får också betecknas som typisk för sin tid.



Och så en annons för Solliden. Åtmindstone utsikten är oförändrad.







Inga kommentarer: