söndag 18 augusti 2019

Söndagen den 15 aug

Dagbok: 
Stoppat lysmaskinen kl 2.
Avg S-öra kl 17,15. Ank Sthlm kl 22,10.
Avg Sthlm kl 22,15. Ank N-sund kl 2.
Gångtid 8 tim 30 m. Rundgång 30 m.

Tage Andersson har eldat 4 tim.

Kommentar:
Festen varade tydligen till klockan 2 på natten. Eller kanske längre - det börjar väl ljusna då så att man klarar sig med gryningsljuset

Vädret:
Allmänt mulnande, uppehållsväder men oförändrad temperatur

Dagens händelser:
- Ett Ryskt skolskepp, skonerten "Alfa" har försvunnit i Kattegatt på resa Östersjön- Svarta Havet. Det har 40 elever ombord. Både Svensk, Dansk och Norsk sjöräddning letar.

- Den nya vägbron mellan Söder och Gamla Stan som går parallellt med järnvägsbron väntas bli färdig i 1958. Den skall resultera i att de stillastående bilköerna runt Slussen upphör. Fortsättningen mot Tegelbacken kommer att ta ytterligare några år att färdigställa eftersom T-banan först måste bli färdigbyggd.

Detta är södra delen av Centralbron. Den norra delen låg ännu några år fram i tiden. Trafiken leddes över Riddarholmen och vidare till Tegelbacken över Pontonbron. Söderleden, det vill säga tunneln genom Söder låg också i framtiden. Dess föregångare Södergatan löpte ännu som ett öppet dike genom stadsdelen men trafiken från syd anslöts direkt till Centralbron och kringgick därmed Slussen.

- Indiens nationaldag inträffar i dag. Det väntas att en stor obeväpnad frihetsmarsch skall komma från Indien och gå in i Goa där temat är att uppmana invånarna till att kräva frigöring från den Portugisiska kolonialmakten.

Den moderna tiden kommer. Nu skall det vara dagligt flyg till Luleå även på vintern. Till och med på Söndagar. Medan Luleå- Kiruna fortsätter som en sommarlinje.



I det effektiva Tyskland upprör man sig över hur mycket arbetstid som går åt när medborgarna skall sitta långa tider i kö för att få ordna även enkla uppgifter hos myndigheter. Situationen i 2019 års Sverige är väl inte särdeles annorlunda


Detta ser minst sagt läskigt ut. 


Sjöfarten kräver goda instrument. Som till exempel kikare. Speciellt i en tid när dagens elektroniska hjälpmedel ännu inte är påtänkta.


Alla har väl sett fartyg med Voith-Schneidersystemet. Men det är inte några nyheter. Redan 1954 fanns det begagnade anläggningar till salu.


Inga kommentarer: