måndag 26 augusti 2019

Måndagen den 23 aug

Dagbok: 
Kolat 90 hl. 

Tagit ned det provisoriskt reparerade donkeymatarröret. Fraktat det till varvet och fått röret permanent reparerat. Monterat samma igen. Satt in en lamphållare.

Kommentar:
Denna måndag var den första liggedagen på 2 1/2 månad. Så Mäster passade på att omgående göra en permanent reparation av det matarrör som han tidigare på sommaren fixade provisoriskt med klammor och gummibit. Antagligen var det samma rör som satt där när Donkeyman var chief ombord 17 år senare. Det vill säga ett tjockväggigt kopparrör. På den tiden hade man inte svetsutrustning ombord i båtarna så han hade inte en chans att hårdlöda ett kopparrör ombord även om han helt säkert hade kompetensen till det. Det måste till en verkstad för den saken.

Vädret:
Svag vind, övervägande vackert väder, något varmare (19).

Dagens händelser:
Donkeyman kom hem från utlandet i går kväll så han gör det lätt för sig genom att publicera några "cutt" från dagens tidning.

Donkeyman presenterade ju annonsen för Hagadagen. Det visade sig att 50.000 Stockholmare drog ut till Hagaparken för att delta och beskåda. Vi kan anta att spårvagn 3 och 15 körde extraturer i mängd med dubbla släpvagnar. På den tiden var spårvägen effektiv när det gällde att dirigera in extra insatser när det skulle vara stora evenemang.







Innan EU-inträdet var ju tillverkning av "hemsprit" den kanske mest utövade hobbyn i detta landet. Som i gamla tider var hedervärt och kallades "husbehovsbränning". Även Donkeyman tillhörde utövarna av denna konst. Men det fanns också en kommersiell gren av verksamheten. Spritlangare fanns på torgen i alla förorter och tätorter. Med största verksamhet i gångarna under Slussen. Som kallades "Karelska Näset" i Stockholmsspråk. Detta därför att det var en verksamhet som i huvudsak bedrevs av ättlingar från vårt Östra grannland. Men den näringsgrenen slogs i spillror när utskänkningen på "lokal" liberaliserades under 60- och 70-talen och fick en slutlig torped när Sverige gick med i EU. Råvaran till spritlangningen var antingen smuggelsprit eller hembränt.








Erich Maria Remarque är väl mest känd för "På Västfronten intet nytt". Men han skrev flera klassiker. Bland annat denna som kommer ut i Svensk översättning denna sensommar 1954. En författare som Donkeyman rekommenderar dagens läshungriga att studera närmare.






Känner ni till dramat "Flying Enterprise" som ett par år före 1954 fascinerade en hel värld. Den historien innehåller många intressanta delar. Speciellt för den som är intresserad av sjöfart. Här har de två hjältarna mött varandra efter några år. Men den fråga som än i dag är obevisad - "Vad hade Flyying Enterprise egentligen i lasten". Där har det framförts många teorier.







Härom dagen presenterade Donkeyman den tidens lågprisbil "Lloyd". Men den här annonsen visar bilen betydligt bättre än den som Donkeyman lade ut tidigare. Och som i dag beskrivs som "En bil byggd i plywood med en motor obetydligt större än en symaskin".







Som Donkeyman skrivit tidigare - Kar de Mumma var en av den tidens stora kåsörer. Dagligt kåseri i Svenska Dagbladet, mängder med revyer, böcker och mycket mer. Här är inledningen till dagens kåseri.






Nu är sommaren nästan slut. Så reseannonserna börjar inrikta sig på höst- och vinterresor.







Självfallet måste man ha en ny hatt till hösten. Dra till PUB och se vad man har att erbjuda under sina "hattdagar". Minns ni PUB - det var den tidens stora varuhus i Stockholm, kanske vid sidan av Åhlen & Holm. Bland de mer kända anställda kunde man finna Greta Gustavsson som senare blev Greta Garbo. Bland de mest kända kunderna kan vi nämna Lenin som vid sitt uppehåll i Stockholm när han reste från Schweiz till St Petersburg besökte PUB för att inhandla en ny kostym. Kanske han köpte kostymen av Greta Garbo ........



Inga kommentarer: