lördag 3 augusti 2019

Lördagen den 31 juli

Dagbok:
Avg N-sund kl 7. Ank Sthlm kl 11,20.
Avg Sthlm kl 13,45. Ank S-öra kl 18,55.
Gångtid 9 tim 30 m. Rundgång 30 m.

Lagat ett rör på herrtoiletten.

Gångtid under månaden ..........................215 tim 25 m
Rundgång ...................................................11 tim 10 m
TOTALT ....................................................227 tim

Kol
I förråd vid månadens början ..................40 hl
Inköpt under månaden (88320 kg)............1155 hl
I förråd vid månadens slut.........................140 hl
Förbrukat under månaden.........................1055 hl
Förbrukat per tim.......................................4,7 hl


Maskinolja
I förråd vid månadens början.......................94 kg
Inköpt under månaden.................................180 kg
I förråd vid månadens slut...........................162 kg
Förbrukning under månaden........................112 kg
Förbrukning per tim......................................0,5 kg

Cylinderola
I förråd vid månadens början.........................4 kg
Inköpt under ånaden.......................................16 kg
I förråd vid månadens slut...............................13 kg
Förbrukat under månaden...............................7 kg
Förbrukning per tim........................................0,03 kg


Kommentar:
Man ligger fortfarande på en anständig kolförbrukning. Men den som jämför med dagens siffror måste ha två ting i minnet. För det första ligger man mer stilla i dag vilket gör att det går åt mer bränsle tack vare att man eldar vid stillaliggande. Dessutom körde man betydligt hårdare i linjetrafiken jämfört med vad man gör i dag. Samt - man hade inte några långsamma nöjesturer typ ångbåtsmusik eller charter, det var bara linjetrafik. Därmed ökar självfallet kolförbrukningen i jämförelse.

Vädret:
Växlande molnighet, någon regnskur, oförändrad temperatur

Dagens händelser:
- Det bästa Ungerska fotbollslaget "Honved" skall spela 4 matcher i Sverige. Laget innehåller 6 spelare i det landslag som betecknas som världens bästa, bland dessa Puskas och Kocsis.

- Kräftpesten som plågat Sverige sedan början av 1900-talet har spridit sig till stora delar av landet. Nu meddelas att åtgärderna för att bekämpa pesten varit så framgångsrika att man kan upphäva fångsförbudet i ett stort antal vatten inför årets kräftfiske.


Sänkt pris på bröd i hela Stockholm. En god nyhet för de flesta.






Den Tyska industriledaren Alfred Krupp besöker sin gode vän dr Axel Wenner-Gren. Det tycks som om 1954 års journalister och kommentatorer ser besöket som helt okomplicerat. Men Alfred Krupp dömdes till 12 års fängelse i Nürnberg. Han släpptes fri redan år 1951. Det besöket hade säkert orsakat många kritiska kommentarer i 2019 års samhälle jämfört med 1954.




Den här artikeln i "Det Bästa" hade nog inte heller varit okontroversiell i dag.




Det är bara ett par månader sedan den här rullen gick i repris i TV. Donkeyman satt givetvis klistrad framför burken. Den har utvecklat sig till en ren kultfilm som också ger en mycket fin skildring av 1954 års Stockholm. Donkeyman har sökt efter en DVD eller liknande med just den här rullen - dess värre utan resultat. Den fick inte heller ligga kvar på SvT Play efter sändning - enligt uppgift av rättighetsskäl, vad är speciellt med denna jämfört med andra 50-talsfilmer kan undras.




Den tidens droskbilar var i huvudsak "Volvosuggor" (som i rullen ovan) men det fanns också ett stort antal "jänkare" ute på gatorna. Donkeyman minns mycket väl faderns droska från den tiden, en Plymouth Savoy med jättelika fenor. Fadern körde droska i "Eken" från 1940 till 1985. Han gick igenom hela utvecklingen från "Suggor" över stora Jänkare till Taunus och sedan "GubbVolvo". Men här i reportaget är nya tider på väg - Dieselmercor har fått komma in på prov. Vi skall komma ihåg att på den tiden var det strikta regler kring vilka bilar som fick gå i droskorna. Varje droskbil skulle "inmönstras" hos polisen före bruk. Ett av många krav var att herrar och damer skulle kunna sitta både fram och bak i bilen med hatten på. Men det fanns många andra krav. Till exempel skulle det finnas cykelställ som enkelt kunde monteras. En droskbil måste långt in på 1990-talet kunna ta med cyklar.








Inga kommentarer: