fredag 9 augusti 2019

Fredagen den 6 aug.

Dagbok: 
Avg S-öra kl 6,15. Ank Sthlm kl 11,15
Avg Sthlm kl 17,30. Ank N-sund kl 22.
Gångtid 9 tim 30 m. Rundgång 30 m.
6 hl slagg. Kolat 100 hl.

Dyrkat upp två lås till isskåp och gjort 2 nycklar. 

Kommentar:
På den tiden hade man inte kylskåp ombord. Det fanns helt enkelt inte ström till sådant. De varor som absolut måste kylas låg i isskåp. Isskåpen var väl isolerade skåp som fungerade genom att "iskarlen" kom ombord och levererade isblock. Som så placerades i därför avsett utrymme överst i isskåpet. Alla skärgårdsbåtar hade isskåp långt in på 1960-talet. På Blidösund finns det fortfarande något isskåp kvar som prydnad men "ingen" vet egentligen vad det är annat än att det är gamla prylar.

När Donkeyman jobbade på "Mariefred" på sent 1960-tal kom fortfarande iskarlen med is till isskåpen. När han var på "Waxholm" vid samma tid så fraktades en hel del isblock ut till Sandhamn för att användas i isskåpen på Värdshuset. Men också som groggis på "Klubben" som ju var lite finare och hade kylskåp.

Ombord på skärgårdsbåtar som Blidösund fanns ett kylt utrymme till. Det var under durkarna i försalongen. Där förvarades pilsner och en del råvaror som kyldes av närheten till sjövatten. Detta gjorde man så länge Donkeyman jobbade ombord, dvs till och med 1983 och sannolikt ännu längre.

När det gäller isskåpen denna Augustidag år 1954 kan man spåra ett drama. Som kanske kan spåras till en förlorad nyckelknippa. Mäster måste alltså agera låssmed och dyrka upp låsen till isskåpen, ta ut låsen och så fila till nya nycklar av nyckelämnen som man hade ombord.

Vädret:
Vackert väder, uppehåll, varmare (21)

Dagens händelser:
- AGA fyller 50 år i år. Man skall fira med ett storslaget festprogram i Stockholm och på Lidingö. Detta skall ske i mitten av September. Koncernen har i dag 2000 anställda i Sverige och 8000 på världsbasis. Man tillverkar ett stort spektrum av produkter. Mest känt är givetvis fyrar och fyrutrustning men till exempel kompletta installationer för biografer är också på programmet. Elektronik som tv- och radioapparater är stora produkter men också radiofyrar, flyginstrument och mycket annat. Kännetecknande är att produkterna ligger i förkant av den teknologiska utvecklingen.

Senast presenterade AGA ett fotoapparat som monterat uppe på ett av Kungstornen kunde ta knivskarpa bilder av Uppsala Domkyrkas torn.


Man plågas av stora mängder med björn i Norrlands inland.




På Söndag är det dags för kräftpremiären. En premiär som senare flyttades till första Torsdagen i Augusti och som i dag inte existerar alls - kräftor får säljas året runt.



Tidningarna var fyllda med kräftannonser inför Söndagen. Vi tar en till.



Så tar Donkeyman med vinjetten till Waxholmsbolagets turlista som presenterades var Fredag, inte bara i Svenska Dagbladet utan också i Vaxholms Tidning och Norrtelje Tidning. För övrigt var det inte bara W-bolagets tidtabeller som publicerades på Fredagarna. Alla andra rederier annonserade också som till exempel Ångslupsbolaget, Saltsjöfart, Blidösund, Blidö-Expressen och många andra.


Inga kommentarer: