lördag 17 augusti 2019

Lördagen den 14 aug

Dagbok:
Avg N-sund kl 7. Ank Sthlm kl 11,25
Avg Sthlm kl 13,45. Ank S-öra kl 18,35.
Gångtid 9 tim 15 m. Rundgång 30 m.
6 hl slagg. Kolat 60 hl.

Fyllt på batteriet. Satt i gång lysmaskin kl 21,30 med anledning av fest ombord.

Kommentar:
Antagligen har Söderöraborna hållit en bygdefest ombord. Kanske en kräftskiva. Och när Augusimörkret sänker sig på kvällen räcker inte batterierna till för att hålla belysning. Som skrivits tidigare hade man inte landström när man låg utanför Stockholm. Därmed måste man köra lysmaskin. Vilket naturligtvis kräver lite extra arbete för eldaren för att hålla ånga och vattennivå. Men även liggande i Stockholm räckte inte landströmmen till för att hålla belysning i hela båten. Man kunde kanske ha 10 glödlampor tända innan säkringen gick. Inte mer.

Vädret:
Växlande molnighet, uppehåll, oförändrad temperatur (19)

Dagens händelser:
- Det har åter uttalats från både redareföreningen och fackföreningarna att man inte önskar några subventioner eller andra ingripanden från statens sida. Bortsett från önskemålet om en rättvis sjömansskatt.  

FACIT: Detta var en hållning från hela sjöfarten som varade långt in på 1970-talet. Bakgrunden var givetvis att man inte önskade subventioner men inte heller några ingripanden eller styrningar från staten. Verksamheten var tillräckligt lönsam ändå. En hållning som kom att ändras i takt med sjöfartens omvandling och där man sedan 1980-talet har ropat efter statliga ingripanden i stället.


Här har vi en händelse i Hälsingborg som upprepades då och då på den tiden som öl distribuerades i backar och glasflaskor. Vilket var normalen många decennier till efter 1954.






Här annonseras om utbildning till ritbiträden. På den tiden och många år framöver producerades allt av ritningar helt manuellt. Vilket betydde att alla verksamheter som hade behov av att göra eller ändra ritningar hade en liten armé av biträden som satt vid sina ritbord och producerade dessa. Det var den gången ett framtidsyrke som numera knappast existerar. Jag kan tänka mig att enbart Stockholms stad hade en mängd med sådana hos alla sina projektkontor.






Det har varit stora översvämningar både längst i syd och i Norrland. Jordbruket i de områdena behöver kompensation på olika sätt.




Kol var fortfarande det viktigaste bränslet för de flesta ändamål. Och då behövdes modern teknik för att distribuera kolet.







 Sommaren betecknades som "dålig". Mycket mulet väder, regn och inte den riktigt stora värmen. Vilket kan skildras i ett poem.




Skall ni resa till Canada. Här är experten på moderna tiders Canadaresor.  Notera att man föreslår Atlantresa med fartyg och vidare resor med tåg eller flyg.




Ännu ett par nöjesannonser från den tiden. Povel Ramel och "Knäppupp-revyen" var stora den gången. Alternativt kunde man gå på Skansen och uppleva Flottans musikkår och tal av finansminister Gunnar Sträng. (Bägge är än i dag två av Donkeymans favoriter)








Men Bibi Johns, Stig Järrel, Sigge Fürst, Jan Malmsjö, Jan Molander och Thore Ehrlings orkester gick inte heller av för hackor. Fast här talar vi om biograffilm.


Inga kommentarer: